Koncertom na Ušću pred od oko 100.000 posetilaca, Zdravko Čolić je potvrdio da je fenomen koji traje već četiri decenije. Iako ima 60 godina, „večiti mladić“ jugoslovenske pop scene pokazao je na Ušću da njegova popularnost ni nakon 40 godina karijere nije nimalo splasnula. Tokom svih ovih decenija, Čolić je na sceni ostao isti.


Obučen u odelo, Čola je u punoj formi kao vragolasti dečak trčao po bini i flertovao sa publikom na Ušću. Koncert je bio pravi spekatkl koji je trajao više od tri sata, a neizostavni deo scenografije – publika, mahom ženska, od onih najvernijih obožavateljki koji vrište u transu do starijih gospođa koje diskretno đuskaju uz stare Čoline hitove.

Ovog puta nisu leteli grudnjaci jer obožavateljke odavno znaju da je Čolino srce zauzeto. Kao pravi džentlmen, Čola nijednog trenutka nije zapostavio publiku kojoj je tokom celog koncerta slao poljupce i skupljao cveće i maramice sa bine. Ipak, u jednom trenutku je na diskretan način, pre izvođenja pesme „Jedina“, pokazao da je njegovo srce odavno zauzeto.

Osim publike neizostavni deo scenografije čitave Čoline karijere su i plesačice koje su nastupile i na Ušću. One su odigrale turski ples uz pesmu „Hotel Blakan“ ali i u zelenim vojničkim košuljama salutirale uz pesmu „Maslinasto zelena“.

Ne želeći ništa da prepusti slučaju, pored muzičara sa kojima godinama drži koncerte, uz njega je nastupio i simfonijski orkestar. Sredinom koncerta „sebi za dušu“ uzeo je gitaru i otpevao svoj hit sa poslednjeg albuma „Kad pogledaš me preko ramena“.

Zbog ogromnog interesovanja i reke ljudi koje su slivale ka Ušću, koncert je kasnio dvadesetak minuta. I kao što je jedna obožavateljka sa bosanskim naglaskom oko 21 sat primetila da koncert neće početi u zakazano vreme ali „neka Čola čeka“, on je strpljivo dočekao publiku i sa pesmom „Sinoć nisi bila tu“, sa kojom je počeo prvi solistički nastup u Domu sindikata, započeo koncert. Kao što je i sam priznao nije bilo lako sastaviti repertoar, jer uvek na kraju neko ostane uskraćen za pokoji hit. Po prvi put na koncertu otpevao je i pesmu „Vagabundo“ iz sedamdesetih godina. Tokom koncerta, Čolić je otpevao pevao pesme iz svih perioda karijere – od šlagerskih, festivalskih početaka, preko popa, do hitova iz devedesetih u kojima koketira sa folk zvukom.

„Večiti mladić“ jugoslovenske pop scene pažljivo je držao ritam tokom celog koncerta, pa je nove pesme poput „Pamuka“, „Ljubavnici“ i „Poplava“ pevao između starih mega hitova „Glavo luda“, „Čija je ono zvezda“ i „Stanica Podlugovi“, koje je publika horski pevala sa njim.

Iako je rekao da nije očekivao, videlo se da je pravi dezert ostavio za višestruki bis, koji je počeo sa pesmom „Zvao sam je Emili“, nastavio sa obradom svog prijatelja Đorđa Balaševića „Svadbarskim sokakom“. Ponesen atmosferom zapevao je pesmu „Beograde“ a potom koncert završio sa svojim najvećim hitom „Ti si mi u krvi“. Nastupom na Ušću u okviru svoje turneje „Kad pogledaš me preko ramena“ Zdravko Čolić je obeležio 40 godina svoje muzičke karijere. Do sada je nastupio na velikim koncertima u Beogradskoj areni i na Marakani, ali mu je velika želja bila da nastupi i na Ušću.

Na kraju ovog velikog koncerta Čolič se zahvalio i rekao da ipak ovakvu euforiju nije očekivao.

– Nikada vam ovo neću zaboraviti – poručio je Čola, baš kao što ni Beograd nikad neće zaboraviti ovaj koncert.

Majice, magneti i tapkaroši

Uoči koncerta mogle su da se kupe majice sa Čolinim likom ali i magneti, bedževi i šeširi. Dominirali su printovi sa Čolinim likom iz osamdesetih godina. Iako su karte mogle da se kupe na samom ulazu u koncert, ni tokom ovog velikog koncerta nisu izostali „tapkaroši“.

Bosanski Majkl Džekson

Marko Nastić, jedan od najpoznatijih srpskih DJ-eva u inostranstvu, je na svom Tviter profilu napisao da je Zdravko Čolić kao Džeki Čen, kineski glumac i pop pevač. Poznati teniser Janko Tipsarević je takođe na svom profilu na Tviteru napisao da iako voli haus muziku, ima ogromno poštovanje prema muzici Zdravka Čolića, a na ovoj popularnoj društvenoj mreži Tviter mogao se pročitati i komentar da je Zdravko Čolić bosanski Majkl Džekson.

Jelena Tinska koja je nekada igrala u „Lokicama“ koje su nastupale sa Čolom, napisala je „srećna sam što sam jednom na samom početku bila deo nečeg pravog i vrednog što se i danas ne zaboravlja i još uvek traje… Zdravko Čolić – najveća zvezda u Jugoslaviji i moj drug“.

Bina kao za Madonu i Rolling Stones

Zdravko Čolić je nastupio na bini teškoj 60 tona sposobnoj da izdrži najveće nalete vetra. Na istoj takvoj bini pevali su Rolling Stones i Madona. Na koncertu je bilo postavljeno i 300 kvadratnih metara LED ekrana. Angažovana snaga za koncert bila je pet hiljada kilovata.

„Medijski rat“ zbog Čole

Koncert na Ušću uživo je prenosila RTS. Istovremeno je TV Prva pustila snimak koncerta iz Sarajeva 2007. godine. Kako su preneli pojedini mediji postupak TV Prve je izazvao revolt na RTS-u, posebno direktora Aleksandra Tijanića. Tokom prenosa, na RTS je bio postavljen kajron sa obaveštenjem da samo RTS ima pravo na emitovanje prenosa.

Boris Tadić na koncertu

Koncertu Zdravka Ćolića, prisustvovala je publika iz različitih gradova Srbije ali i regiona. Prisutna publika je bila svih uzrasta. Nisu bile retke ni cele porodice ali ni trudnice. Koncertu je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je zakasnio ali je ostao do poslednjeg bisa, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, lider LDP-a Čedomir Jovanović, kao i glumci Marinko Madžgalj i Sergej Trifunović. Kako je saopštio menadžment za koncert je prodato 85.000, dok je 15.000 karata podeljeno besplatno. Zaštitna ograda oko Ušća namerno nije bila pokrivena kako bi Beograđani koji nisu kupili karte mogli bar izdaleka da prate koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari