Autori dizajnerske grupe „Beo design collective“ – Tamara Radivojević, Jelena i Svetlana Proković, Sandra Janković i Evica Milovanov Penezić večeras će u Srpskom kulturnom centru u Parizu prikazati izložbu „Zubun 2010 – Srpski folklor u savremenom modnom dizajnu“.

Izložba će biti postavljena u okviru manifestacije Nedelja stranih kultura sa temom Kulturno nasleđe i trajaće do 1. novembra.

Zubun, vrsta dugog prsluka izrađen od vune sa bogatom ornamentikom poslužio je kao početna inspiracija ovim modnim dizajnerima. Na izložbi pored savremenih eksponata kreiranih od strane Beo design collective biće prikazani originalni zubuni s kraja XIX i početka XX, dokumentarne crno-bele fotografije izvornih odevnih predmeta i nošnji karakterističnih za taj period, kao i skice slikarke Olge Benson, saradnice Etnografskog muzeja u Beogradu iz perioda Drugog svetskog rata.

Izložbu realizuju Modni studio Click, organizator beogradske Nedelje mode, gde je ova izložba imala svoju premijeru i Etnografski muzej Beograd uz podršku Ministarstva za kulturu, Ministarstva za trgovinu Republike Srbije i Privredne komore Beograda.

Nedelja mode

Posle Londona, Njujorka i Milana na red je došla Nedelja mode u Parizu. U narednih sedam dana kolekcije za proleće-leto 2011. prikazaće kuće Balesiaga, Džon Galijano, Živanši, Karl Lagerfild, Selin, Stela Mekartni, Iv Sen Loran, Lui Viton, Miu Miu, Hermes…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari