Šerbedžija: Svi znaju da je Mustafa Nadarević bio veličanstven glumac 1Mustafa Nadarević Foto: FoNet/ Darko Cvetanović

Glumac Mustafa Nadarević preminuo je juče u 77. godini. Nezaboravni Leone Glembaj u „Glembajevima“ Antuna Vrdoljaka, Mihailo u „Već viđenom“ Gorana Markovića, Mustafa u „Mirisu dunja“ Mirze Idrizovića, Idriz u „Kod amidže Idriza“ Pjera Žalice, Mihailo u „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića… odigrao je više od 60 filmskih uloga na prostoru čitave (bivše) Jugoslavije i 150 pozorišnih.

Serija kojom je popularnost iznova stekao u svom „trećem dobu“ – „Lud, zbunjen, normalan“ i uloga Izeta u njoj, džangrizavog, prepredenog patera familijasa, dede, oca, i „pradede“ izmišljene sarajevske familije Fazlinović, komuniste „starog kova“, svoju gledanost širom regiona duguje, između ostalog, blistavoj Nadarevićevoj glumi.

– Poslednji put kada sam čuo Mujicu bio je tužan. Rekao mi je: „Sada, kada sam pri kraju karijere, moje matično pozorište HNK mi je u Kralju Liru ponudilo ulogu lude. Za kralja Lira su pozvali drugog glumca, van mog matičnog pozorišta. Posle toliko godina i uloga koje sam tamo odigrao nije im palo na pamet da sam kralj Lir u stvari ja…“ Šteta što jedna brilijantna glumačka karijera nije imalo tako logičnu poentu. Jer, Mustafa je stvarno bio kralj – rekao je na vest o odlasku velikog glumca reditelj Goran Marković.

– Ja Muju znam od kako sam ušao u ovaj posao. Ta neka inercija nas je spojila i volio bih da nas nije nikad ni rastavila – kaže za Danas reditelj Pjer Žalica koji je sa Mustafom Nadarevićem mnogo puta sarađivao, a bili su i prijatelji. – Radio sam s njim na filmu „Savršeni krug“, pa smo sarađivali kad je on bio na Akademiji, kad je režirao „Let iznad kukavičjeg gnjezda“ i „Hasanaginicu“, stalno smo bili u kontaktu i bili smo veliki prijatelji, a onda smo snimili „Kod amidže Idriza“ što je obilježilo moj život a mislim da je na neki način i njegov. Tako da iako je vrijeme smrti, svaki dan nam neko ode, pre nekoliko dana i Dragan Jovičić, osjećam se potpuno skrhano. Strašno mi je žao i ne mogu da pomislim da svih ti ljudi koji ovih dana odlaze više neće bit – kaže Žalica. On dodaje da je Nadarević bio fantastičan kao čovek – „opušten i duhovit“ .

– Stalno se šalio, pa ko ga ne zna dobro mogao je i pogrešno da ga shvati. Bio je vedar, veseo, uvijek spreman i za dobro i za loše, stvarno fantastičan čovjek. S njim sam bio na moru, s njim sam bio u kući, s njim sam bio na Akademiji, na snimanjima i u teatru. Nema Muje, nema Dragana, iz regiona da ne nabrajam. Svaki dan neko. Strašno. Što bi rekao Avdo Sidran – „nema više ko nije umro“ – zaključuje Pjer Žalica.

– Teško mi je uopće govoriti o tome sada – kaže za Danas Rade Šerbedžija, dodajući da mu je utoliko teže jer ga za Mustafu Nadarevića ne vezuje samo profesija nego i privatan život. – Bio je genijalan glumac, jedan od najvećih koje smo imali. Uz njega me veže mladost. Zajedno smo odrasli, studirali, on je bio od mene malo stariji. Zajedno smo igrali na televiziji, u teatru, na filmu, više od toga – družili smo se. Bili smo veliki prijatelji, naročito dok sam živio u Zagrebu. On je kum mom prvorođenom sinu Damiru tako da je to jedna duboka veza. A to da je bio veličanstven glumac to svi znaju – konstatuje Šerbedžija.

Mustafa Nadarević rođen je 2. maja 1943. u Banja Luci. Njegova prva uloga bila je Crvenkapa u školskoj predstavi, a potom je u gimnaziji u Rijeci bio član Victor Car Ermin pozorišta. U pitanju je amatersko pozorište, gde je Mustafa i otkrio svoju ljubav prema glumi ali i to da za nju ima talenta. Zato je upisao i završio Akademiju drame u Zagrebu. Zagrebačko kazalište mladih je prvo pozorište u kome je počeo da igra, a u Hrvatskom narodnom kazalištu je zaigrao 1969. godine. U pozorištu koje je bilo i njegovo matično, bio je član dramskog odseka i tu je igrao u nekim od najpoznatijih predstava u karijeri: „Hrvakinja“, „Gospoda Glembajevi“, „Dundo Maroje“, „Lorenzzaco“, „Ostavka“ itd.

Film „Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Novaka“ snimljen je 1968. godine i to je prvi film u kome je igrao. U Kusturičinom „Ocu na službenom putu“ odigrao je zapaženu ulogu i potom su usledile velike i značajne uloge na filmu: „Već viđeno“, „Glembajevi“, pa, po raspadu zemlje: „Gori vatra“, „Kuduz“, „Puška za uspavljivanje“, „Gluvi barut“, „Nafaka“, „Ničija zemlja“, „Praznik u Sarajevu“…

Godine 1992 oprobao se i kao reditelj postavivši „Let iznad kukavičijeg gnezda“, pa potom „Zabune“, „Balkanskog špijuna“, „Hasanaginicu“ koja je postala hit kako u Zagrebu tako i u Sarajevu.

Na filmskom festivalu u Puli čak tri puta osvojio Zlatnu arenu, dobitnik je i Sterijine nagrade, Nagrade grada Zagreba, Zlatnog lovorovog vijenca (četiri puta), i mnogih drugih.

Pre osam godina preminula je njegova treća supruga Slavica Radović, koja je bila kostimograf i scenograf. Iz prethodna dva braka ima dve ćerke i sina.

Nadarević je preminuo juče u 77. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari