Šesti Novi tvrđava teatar počinje 4. jula 1

Dokumentarno-poetskom predstavom o Mileni Pavlović Barili “San o Mileni” Jelene Bogavac, u produkciji Udruženja umetnika “Artista” iz Požarevca u četvrtak, 4. jula počinje šesto izdanje pozorišnog festival “Novi tvrđava teatar”.

Pod sloganom ovogodišnjeg festivala “Kakvi smo – takvi smo – pozorište zna”

biće prikazano ukupno šest predstava, a sve osim jedne biće igrane u Vili “Stanković” u Čortanovcima, svako veče od 4. do 9. jula, od 21 sat. Prevoz za publiku je organizovan i iz Beograda i iz Novog Sada.

Selektorka i direktorka ovog festival, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, izabrala je šest predstava, a o najboljim će odlučivati tročlani žiri u kojem su ove godine pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čupić i rediteljka Olivera Đorđević.

Posle predstave “San o Mileni” koja je visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od naših najzanimljivijih umetnica, u petak, 5. Jula biće izvedena predstava “Opsada Venecije” reditelja Mikele Modesto Kazarin u izvođenju rumunskog pozorišta “Tudor Vianu”. Predstava je inspirisana delom Albera Kamija “Opsadno stanje” i nosi sve poruke sveukupnog snažnog dela ovog pisca, pre svega glas protiv svakog totalitarnog režima. U maniru komedije del arte, sa groteskom kao glavnim oružjem, ova predstava uplovljava u najdublji deo ljudske duše i kao da kaže: “Trudimo se da se istorija ne ponovi.” i “Kultura košta” ali ignorancija košta još više.”

Jedina predstava koja će se iz produkcijiskih razloga igrati u Srpskom narodnom pozorištu je “Kavkaski krug kredom” po Bertoldu Brehtu, a u režiji Paola Mađelija, Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Ova predstava, koja je u subotu, 6. jula, posveta je onima koji će se roditi posle nas i ukazuje na nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine. Sledeća je predstava “Ventilator” u koprodukciji Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz. Reditelj je Jaka Ivanc, a predstava je inspirisana Karlom Goldonijem. U sledeći ponedeljak je na repertoaru predstava “Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Poslednjeg dana Festivala, u cast nagrađenih, igraće se “Ženidba i udadba”, a predstavu će izvesti student druge godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd, klase profesora emiritusa Vide Ognjenović.

U naše vreme kad je javnost zamućena lažnim vestima, kad su ljudi međusobno udaljeniji nego ikad, uprkos fantastičnim mogućnostima povezivanja, pozorište je postalo oaza istinskog doživljaja činjenica. Kako svaka pojava na sceni zahteva sopstveni umetnički dokaz, svaka prevara na pozornici je providna. Pozorište kao umetnost sinkretičkog preoblačenja stvarnosti u svojoj biti je umetnost raskrinkavanja, jer sve u predstavljanju vodi otkriću istinskog jezgra prikaza”, rekla je najavljujući “Novi tvrđava teatar Vida Ognjenović.

Organizatori Udruženje građana “Novi tvrđava teatar” i Studentski kulturni centar Novi Sad najavljuju da će, u slučaju kiše, predstave biti u Srpskom narodnom pozorištu, a vrest o premeštanju predstave stajaće na sajtu Festivala već od podneva tog dana.

Prevozi i ulaznice

Autobus iz Novog Sada kreće u 20 sati sa stajališta kod Srpskog narodnog pozorišta, a iz Beograda kreće u 19 sati ispred Pete beogradske gimnazije. Povratak je pola sata po završetku predstave. Cena pojedinačne ulaznice je 700 dinara, a komplet za sve predstave je 3500 dinara i prodaju se u Gigs Tix-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari