Skulpture Svetomira Arsića Basare u Užicu 1Skulpture Svetomira Arsića Basare u Užicu Foto: Nenad Kovačević

Skulpture akademika Svetomira Arsića Basare koje su, pre neki dan prvi put izložene u Užicu, mogu se pogledati do kraja oktobra u Gradskoj galeriji.

Izložba je priređena povodom obeležavanja Dana Užica, 9.oktobra, zahvaljujući saradnji sa SANU i Gradske galerije Užice koju je, pre dvadesetak godina, uspostavio akademik i književnik Ljubomir Simović.

Postavku čini devet skulptura koje je naš ugledni vajar izradio u drvetu i metalu, od koji su šest monumetnalnih dimenzija. Nastale su tokom nekoliko ciklusa od 1998. do 2018. godine i bile su izložene, pre dve godine, na velikoj retrospektivnoj izložbi u Galeriji SANU, povodom umetnikovog devedesetog rođendana.

Žaklina Marković, kustosknja Galerije SANU, napisala je u katalogu za tu izložbu da je Svetomir Arsić Basara „ostvario nezaboravan opus u istoriji savremene srpske skulpture“ i da ga „jedinstven pristup oblikovanju i konačni izraz dela izdvajaju od ostalih skulptora na srpskoj umetničkoj sceni“.

„Sredinom osamdesetih, Basara je iznenadio javnost kada je na retrospektivnoj izložbi u Beogradu prikazao nov ciklus dela. Započeo je stvaranje monumentalnog ciklusa velikih skulptura inspirisan nacionalnom istorijom i tradicijom, njenim junacima i svecima. Materijali koje najčešće koristi za realizaciju skulptura su drvo i gvožđe. Slojevitost značenja ideje tokom realizacije skulpture doveo je do promene umetnikovog odnosa prema masi i formi, pa je zato s razlogom uveo metal u skulpturu“, napisala je Žaklina Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari