"Slobodno vreme, šta to beše?": Dvojac "LP Duo" o svakodnevnim ritualima 1Foto: Žarko Andrejić

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati kao klavirski i elektronski dvojac “LP Duo” za naš dodatak “Prijatno” pričaju o svakodnevnim ritualima, hrani i knjigama koje vole, ali i otkrivaju koja kompozicija im je omiljena u poslednje vreme.

LP Duo je nastao 2004. godine, a njihov poslednji album nosi naziv “Duality”. Autori su dela kompozicija za serije “Žigosani u reketu” i “Jutro će promeniti sve”, ali i muzike za brojne predstave.

Slobodno vreme

Sonja: Slobodno vreme, šta to beše? Sve je teže izboriti se za slobodno vreme. Nedostaje mi vreme u kojem mi je dosadno, a ne sećam se kada je to bilo poslednji put. Uvek ima nešto da se radi i najčešće je slobodno vreme iznuđeno i nastaje u momentima totalnog premora. Tada se sve svodi na što veću pasivnost koja je najčešće ispunjena gledanjem filmova i serija.

Andrija: Uglavnom zatvorenih očiju osluškujem kućne instalacije i svet oko sebe.

Svakodnevni rituali

Sonja: Najviše volim kada uspem da ustanem dovoljno rano da pre prve obaveze imam dovoljno vremena da polako popijem kafu i razmislim ili nešto novo smislim. Druga stvar je šetnja, uglavnom svuda gde god mogu idem peške i to je važan deo strukture svakog dana. Ovo jesu opšta mesta, ali opšta mesta nisu tek tako nastala. Ona su nam potrebna.

Andrija: Prva jutarnja kafa. Čaša vina pred spavanje to je lek. Nepristajanje na sve ono što je nametnutno. Svakodnevno pročitam barem pola stranice i napišem bar toliko o nečemu što je tema tog trenutka.

"Slobodno vreme, šta to beše?": Dvojac "LP Duo" o svakodnevnim ritualima 2
Foto: Žarko Andrejić

Omiljena mesta u Beogradu

Sonja: Beograd se prilično promenio, ali sam se i ja promenila. Volim da odem u neki od muzeja i da se pravim da sam turista. To me odmara i u tome uživam. Uvek volim da odem na neki dobar koncert, ali generalno ne vezujem se više za sama mesta nego za ljude i sadržaj.

Andrija: Ušće, kod Muzeja savremene. Jedan čovek, jedna žena i mali beli pas.

Putovanja i letovanja

Sonja: Ove godine sam bila na Krku, a Hrvatsko primorje je uvek broj jedan na listi za letovanje. Tu se još u detinjstvu napravila neka neraskidiva veza i ne verujem da će se to ikada promeniti.

Andrija: Bergen aan zee (Holandija). Tamo je rođen i živeo kompozitor Simeon Ten Holt.

Hrana

Sonja: Omiljena hrana mi je pirinač (sa čime god) i pite sa sirom. Mogla bih samo to da jedem. Meso skoro i da ne jedem već godinama, tako da naručujem, kuvam i volim hranu koja se brzo sprema i koja je jednostavna u ukusu, teksturi i svakom drugom smislu. Osim mamine kuhinje, najbolje u životu sam jela u Singapuru i Tokiju. Obožavam palačinke, ali ih nažalost izbegavam.

Andrija: Žito sa šlagom i špricer limunada/boza. Ne volim da jedem u restoranima. Lepše je jesti i kuvati kod kuće za nekoga koga volite. Ne jedemo živa bića.

Filmovi i serije

Sonja: U poslednje vreme više gledam serije. Succsession, DEVS, Bad Sisters, Dark…

Andrija: Adam Kuritis – Traumazone, Dejvid Linč – Čovek slon.

"Slobodno vreme, šta to beše?": Dvojac "LP Duo" o svakodnevnim ritualima 3
Foto: Žarko Andrejić

Muzika

Sonja: Kao i sa slobodnim vremenom, sve teže pronalazim vreme za slušanje muzike. Trudim se da pratim novu muziku, čak i onu koja mi nije bliska, ali toliko vremena svakog dana provodim u komponovanju i sviranju da mi je već neko vreme omiljena kompozicija  ,,4.33” Džona Kejdža. Ako baš imam vremena onda je to Daft Punk, Air, The Blaze, Tame Impala, Roosevelt i simfonijska dela Debisija i Ravela.

Andrija: Džon Kejdž – 4.33.

Knjige

Sonja: Iz svake životne faze imam neku omiljenu knjigu, u ovoj fazi to je Verner Hajzenberg – ,,Fizika i metafizika“, knjiga koja najbolje obuhvata moja trenutna razmišljanja i pomaže mi u različitim odgovorima. Poslednje što sam pročitala, a što je izvršilo veliki uticaj na mene je Šenon Li-,,Brus Li i njegova filozofija – Budi voda, prijatelju moj”.

Andrija: Omiljena knjiga mi je Žak Atali – Buka. Trenutno čitam Olivera Saksa – Muzikofilija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari