Slovenački film „Ja sam Frenk“ sa Radkom Poličem u našim bioskopima 1Foto: Promo

Hit film koji je u slovenačkim bioskopima zabeležio rekordnu gledanost, „Ja sam Frenk“ reditelja Metoda Peveca, u čijoj je glumačkoj ekipi i Radko Polič, jedna od najvećih zvezda jugoslovenskog filma, stiže i pred našu publiku.

U svom novom ostvarenju Pevec istražuje tenziju između starih i novih načina rada u nezavisnoj, postkomunističkoj Sloveniji, fokusirajući jedan porodični spor oko nasleđa. Slobodouman, ali emocionalno uznemiren Frenk (Janez Skof), još uvek idealista o sada odbačenoj socijalističkoj ideologiji, vraća se kući da pročita testament svog pokojnog oca.

Njegov otac je bio lider u tranziciji zemlje ka slobodnom tržištu, i Frenk sumnja da je novac od nasleđa možda zarađen nezakonitim poslovima, a njegov brat Brane (Valter Dragan), kapitalistički je nastrojen, i veruje da ima puno pravo na nasledstvo.

U međuvremenu, uspavani ljubavni trougao između dva brata i Braneove supruge (Katarina Cas), ponovo dolazi u prvi plan…

Kako je svoj film najavio Metod Pevec, scenario je nastao zbog Frenka, iako je on samo izmišljen junak, koji je jednog dana “bukvalno pokucao na njegova vrata”.

– Frenka je pratio vonj alkohola i krčmarske priče, počeo je govoriti o svom bratu, o ocu, o sebi, svojoj ljubavi, muzici. Zaveo me je, verovao sam mu, i zapisao njegove priče – izjavio je Pevec, koji ovaj scenario potpisuje sa Ivom Trajkovim.

U glumačkoj i autorskoj ekipi filma su i Davor Janjić, Nina Valič, Maruša Majer…, direktor fotografije Marko Brdar, montažerka Jelena Maksimović, kompozitor Mate Matišić…

Kao producenti potpisuju se Danijel Hočevar, Marco Juratovec i Jelana Mitrović, a finansijsku podršku filmu dao je i Filmski centar Srbije.

„Ja sam Frenk“ prikazuje se u biokopima Kombank Dvorana, Cine Grand Rakovica, Cinpelexx Ušće, Tuckwood Beograd, Vilin Grad Niš, Cine Grand Delta planet Niš, Kulturni centra Novi Sad, kao i u bioskopima na Paliću, u Požarevcu, Kovinu i Lazarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari