Centar za kulturu Smederevo u saradnji sa Romskim informativnim centrom DROM u Smederevu i Teatrom Koreja iz Leća u Italiji, kao i glumcima našeg pozorišta PATOS, u maju ove godine uspešno su završili prvu fazu projekta Nomad scene, koji je bio usmeren ka angažovanju pre svega pripadnika romske zajednice kroz umetničke projekte, saopšteno je iz CZKS.

Centar za kulturu Smederevo u saradnji sa Romskim informativnim centrom DROM u Smederevu i Teatrom Koreja iz Leća u Italiji, kao i glumcima našeg pozorišta PATOS, u maju ove godine uspešno su završili prvu fazu projekta Nomad scene, koji je bio usmeren ka angažovanju pre svega pripadnika romske zajednice kroz umetničke projekte, saopšteno je iz CZKS. Prva faza projekta obuhvatila je dvonedeljnu pozorišnu radionicu i izvođenje predstave „Prosjačka opera“ po motivima drame Bertolda Brehta – „Opera za tri groša“.
Sa ovom predstavom, kasnije su RIC DROM i PATOS učestvovali na trećem Međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje u Smederevu, a zatim je usledio i poziv za učešće na ovogodišnjem 41. Bitefu, u okviru programa Bitef polifonija koji ima podnaziv „I to je pozorište… igra, umetnost, san“. Reč je o prvom učešću ovog pozorišta na tako značajnom festivalu, i to sa dve predstave, pored „Prosjačke opere“, biće izveden i „Mali princ“ teatra PATOS. Tom prilikom biće predstavljen i Multimedijalni festival Patosoffiranje, dodaje se u saopštenju iz CZKS.
U dogovoru sa partnerima iz Italije i Smedereva, nastavak projekta Nomad scene planiran je za period od 10. do 21. novembra ove godine u Italiji. Najpre bi bila održana radionica sa mladim Romima, a zatim bi bile izvedene dve celovečernje predstave u Teatru Koreja u Leću, zatim po jedna u Bariju i u još jednom italijanskom gradu. Produkti projekta su DVD sa dokumentarnim filmom o iskustvu i informativni materijal (brošure). Italijanski partneri obezbeđuje kompletne putne troškove, vize, smeštaj i ishranu. Naglašeno interesovanje evropskih kulturnih centara za integraciju manjinskih zajednica i prezentaciju njihovih kulturnih vrednosti čine ovaj projekat veoma zanimljiv za njih i mogu nam u narednom periodu pomoći u pristupu fondovima EU namenjenih kulturnoj razmeni i zajedničkim projektima na polju stvaranja mreže kulturnih institucija. Podsetimo, od 2005 do 2015. godine je Dekada Roma, odnosno program Svetske banke o integraciji Roma. Ovu inicijativu usvojilo je osam država centralne i jugoistočne Evrope, a podržala međunarodna zajednica. Inicijativa predstavlja prvi zajednički napor da se promene životi Roma u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari