Smotra folklornog nasleđa i autentičnog stvaralaštvo 1Foto: KOC Boljevac

Festival „Crnorečje u pesmi i igri“, 48. po redu, danas je počeo u Boljevcu i trajaće četiri dana, do nedelje.

Ova smotra narodnog stvaralaštva najznačajnija je kulturna manifestacija u Boljevcu i jedna od najstarijih smotri tog tipa u Srbiji. Festival je prvi put održan 1971. godine, a njegova osnovna koncepcija jeste očuvanje i revitalizacija etno-kulturnog nasleđa na području Crne Reke, odnosno Crnog Timoka.

Kako za Danas ističe Emina Branković, direktorka Kulturno-obrazovnog centra Boljevac, koji je pored Turističke organizacija Opštine organizator, Festival narodnog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ se svake godine održava drugog vikenda u junu mesecu, i uz Dragačevski sabor trubača i Homoljske motive u Kučevu jedna je od najstarijih manifestacija u Srbiji koja neguje i afirmiše autentično stvaralaštvo i folklorno nasleđe srpskog i vlaškog stanovništva crnorečkog kraja.

– Prvi dan naše manifestacije posvećen je mališanima i njihovom stvaralaštvu, tako da će danas biti održan maskenbal predškolaca, a nakon njega je na programu baletska predstava za decu „Labudovo jezerce“, koja će se održati u 19.30 sati na gradskom trgu u Boljevcu. U petak je predtakmičenje trubača istočne Srbije za Sabor trubača u Guči i Sajam turizma, a u subotu Saborni dan, koji će ispuniti izvorne folklorne grupe iz Crne Reke i izložba „Zlatne ruke“. U nedelju je predtakmičenje frulaša za Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici i nastup dečjih folklornih grupa, ističe Brankovićeva.

Smotra folklornog nasleđa i autentičnog stvaralaštvo 2
Foto: KOC Boljevac

I ove godine biće izuzetno bogati prateći programi. Kao gosti će se predstaviti „Balkanofonija“, Svetlana Spajić, kulturno-umetnička društva iz Pančeva, Čačka i iz Rumunije. U Galeriji KOC-a, 8. juna u 12 sati, biće otvorena i izložba „SAD – Srbija 1918 – 2018, diplomatski i kulturni odnosi“. Izložbu će otvoriti Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade SAD-a u Beogradu. Ova postavka prati kulturne i diplomatske odnose između Srbije i Amerike u poslednjih sto godina, a njeni autori su Bora Dimitrijević i Miladin Milošević.

– Od 1971. godine, kada je Crnorečje osnovano kao Sabor, manifestacija traje u kontinuitetu i ostaje verna prvobitnoj koncepciji – čuvanju i promovisanju izvorne pesme, muzike, igre i nošnje Crnorečja kroz animiranje što više izvođača sa domaćeg terena. Po broju amatera sa domaćeg terena jedinstvena je smotra u Srbiji, napominje Emina Branković.

Organizatori Festivala su Kulturno-obrazovni centar Boljevac i Turistička organizacija opštine Boljevac, a pokrovitelji Opština Boljevac, Ministarstvo kulture i informisanja, te Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Na 48. „Crnorečju“ prvi put u Boljevcu biće organizovan i Sajam turizma.

Koncert KUD „Stanko Paunović“

Saborni dan završiće se celovečernjim koncertom KUD-a „Stanko Paunović NIS – RNP“ iz Pančeva. Na repertoaru Ansambla nalaze se koreografije iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije, a neke od njih publika u Boljevcu moći će da vidi u subotu, 9. juna, na koncertu koji je zakazan za 21 sat. Koncert će biti održan na letnjoj sceni na gradskom trgu. Inače, ovo društvo je osnovano 1948. godine kao društvo železničara Pančeva, a danas okuplja više od pet stotina članova. Značajne uspehe postigli su i na međunarodnim festivalima u Slovačkoj, Francuskoj, Turskoj, Poljskoj. Gostovali su u Španiji, Grčkoj, Kanadi, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Rumuniji, Ukrajini…

Družina Svetlane Spajić

U okviru Sabornog dana biće održan koncert „Pjevačke družine Svetlane Spajić“. Svetlana Spajić posvetila je svoj rad, pre svega, negovanju i očuvanju srpske vokalne tradicije. Sakupljanjem građe na terenu, od starih izvornih pevača, nastao je repertoar koji čine srpske pesme iz svih krajeva gde žive i gde su nekada živeli Srbi, a obuhvata najstarije tradicionalne pevačke oblike: pesme „na glas“, pesme „na bas“, kantalice, ojkalice, balade… „Pjevačka družina Svetlane Spajić“ postoji desetak godina, a nastala je sa ciljem da čuva i promoviše srpsko tradicionalno pevanje, da sačuva atmosferu i posebni svet narodne pesme, te da slušaoce uvuče u kontinuitet muzičkih oblika koji imaju svoju jasnu vertikalu, jako uzemljenje i koji su u apsolutnom saglasju sa prirodom. Koncert Svetlane Spajić i njene družine zakazan je za 9. jun (subota), sa početkom u 20.30 sati.

Projekat „Boljevac – kapija Timočke Krajine“ je sufinansiran sredstvima Opštine Boljevac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari