Snimak Anđela Badalamentija koji objašnjava kako je napisao temu iz "Tvin Piksa" dovešće vas do suza 1foto: Youtube Screenshot

U istoj godini su nas napustili ljudi zaslužni za jednu od najprepozantljiviijih, divnih ali i za mnoge najjezivih tema iz serije Dejvida Linča „Tvin Piks“. Pre nekoliko meseci nas je napustila Džuli Kruz, a sad je na isti put otišao i kompozitor Anđelo Badalamenti.

Bez sumnje, jedna od najznačajnijih TV serija svih vremena, Tvin Piks, koju su kreirali Dejvid Linč i Mark Frost, podigla je mogućnost pripovedanja priča na malom ekranu na viši nivo, razotkrivajući bizarnu izmišljenu misteriju koja je uključivala tragičnu smrt mlade žene po imenu Lora Palmer. Potresen vestima, grad pada u stanje paralize, a likovi se osećaju kao izgubljeni duhovi koji lutaju divljinom dok čudna zlonamerna sila obavija grad mračnom misterijom.

Potresna vest je obišla ceo svet, Anđelo Badalamenti, legendarni kompozitor najpoznatiji po svom radu na Tvin Piksu, preminuo u 85. godini. Vest su potvrdili članovi Badalamentijeve porodice u ponedeljak. Pored ove serije, ostaće i upamćen rad na filmovima „Blue Velvet“, „Cabin Fever“, „Nightmare On Elm Street 3“ ali i mnoštvu drugih, plus i po njegovim odnosima i saradnjama sa Dejvidom Bouvijem, Majklom Džeksonom, Polom Makartnijem, Ninom Simon, Džuli Kruz, Izabelom Roselini, Dolores O’Riordan i bendom Antraks.

Badalamenti je dobio nagradu Gremi za najbolju pop instrumentalnu izvedbu za svoju temu Tvin Piksa 1990. godine, i bio je jedan od najbližih saradnika Dejvida Linča. Mnogo godina kasnije ispostaviće se da je upravo ova muzika imala mnogo veliku ulogu u stvaranju kultnog ambijenta, neko će reći možda čak više i od same radnje serije.

Jedan od mnogih načina na koji je Linč izveo atmosferu iz snova u svojoj seriji je bio je kroz zvučnu podlogu, sarađujući sa pokojnom muzičarkom Džuli Kruz kako bi se stvorilo simbiotično kreativno partnerstvo. Njen glas je brzo postao neizbrisiv deo slagalice Tvin Piksa, sa njenim eteričnim zvucima koji su se utkali u svaku poru izmišljenog grada. Pored glasa, prošaranog kroz tri sezone serije, veliki deo saundtreka kreirao je američki kompozitor Anđelo Badalamenti, koji je napisao uticajnu početnu partituru emisije i „Temu Lore Palmer“. Obojena sa zebnjom i melanholijom, Badalamentijeva muzika bi pomogla da se Linčeva serija uzdigne u oblast nadrealizma.

Ekscentrični muzičar, Badalamenti je snimljen u starom intervjuu pored svog klavira, rekreirajući zvuk ‘Laure Palmer’s Theme’ dok je opisivao kako je napisao numeru uz Linčevo vođstvo. Ovaj video je pravo blago, jer vidimo čistu radost i entuzijazam muzičara koji opisuje moć svoje muzike dok svira klavir.

Kada je njegovo izvođenje „Teme Laure Palmer“ završeno, on kaže: „Dejvid je ustao i snažno me zagrlio, rekao je „Anđelo, to je Tvin Piks“. Badalamenti je rekao da će nastaviti da stvara, dodajući: „Rekao sam, ‘OK Dejvide, idem kući i radiću na tome’. Rekao je: „Anđelo, ne čini ništa i ne menjaj ni jednu notu. Sada vidim Tvin Piks”.

Blisko sarađujući sa Linčom i Kruz tokom produkcije serije, muzika Tvin Piksa postala je ključna ruka pripovedanja, a saundtrek je bio na vrhu liste albuma širom sveta. U razgovoru sa Pičforkom 2018. godine, Kruz je s ljubavlju govorila o ovoj saradnji, podsećajući: „Bio je to zaista sjajan tim jer smo Anđelo i ja tako prilagodljivi i tako dobri u tome da budemo kameleoni. Ako želite da pevam visoki A, uradiću to. Ako želite da budem laka poput pera, uradiću to. Ja sam glumica, ja sam muzičarka i ja sam pisac”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari