Snimljen prvi ciklus novog serijala o studentskom filmu 1Foto: Promo

U neobičnom umetničkom prostoru Stare ciglane, Kluba ljubitelja teške industrije u Beogradu, u periodu od 4. do 7. avgusta ove godine, snimljen je prvi ciklus novog serijala emisija pod nazivom „Rani kadrovi“.

Serijal je realizovala Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a a cilj emisije je da predstavi mlade studente filmske režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i njihove filmove koji su nastali za vreme studiranja.

Serijal „Rani kadrovi“ nastao je po ideji njenog autora, moderatora i urednika Marka Novakovića.

Scenarije za emisiju napisao je Srđan Vučinić, a reditelj prvog serijala je Marko Jeftić.

Emisija je koncipirana kroz dijaloge moderatora sa samim studentima-autorima i članovima njihove autorske ekipe sa kojima su sarađivali na realizaciji svojih ispitnih filmova.

U svakoj emisiji biće prikazan po jedan do dva studentska filma, a nakon projekcije će eminentni gost-kritičar analizirati film koji je publika upravo u emisiji pogledala.

Tako mladi autori, u okviru emisije, dobijaju i prvu TV kritiku njihovih filmova, ozbiljnu i profesionalnu analizu dela koje su stvorili u okviru njihovih školskih aktivnosti.

U prvoj sezoni „Ranih kadrova“ biće predstavljena klasa filmske režije koja je FDU upisala 2016. godine i koja se nalazi pred realizacijom svojih diplomskih filmova, pod budnim okom njihovog mentora, profesora Darka Bajića.

U osam celovečernjih emisija biće predstavljeni autori i filmovi različitih senzibiliteta i poetika čiji su filmovi već učestvovali na mnogim festivalima kod nas i u svetu i osvojili značajan broj vrednih nagrada.

Publika će imati priliku da se upozna sa radovima mladih nada srpske kinematografije: Sinišom Cvetićem, Nikolom Stojanovićem, Ninom Ognjanović, Brankom Andrićem, Davidom Jovanovićem, Dorotejom Kovačević i Lukom Mihailovićem.

„Verujem da ovako koncipirana emisija koja mladim autorima, pored prikazanog filma, pruža mogućnost da i verbalno predstave svoju poetiku i estetiku, može da im bude od pomoći i u realizaciji njihovih budućih projekata. Već sama sredstva, koja će biti data za otkup njihovih filmova i prikazivanje na RTS-u, FDU će uložiti u njihove diplomske filmove. Sama ta činjenica veoma me raduje kao autora ovog serijala jer smatram da smo za njegov prvi ciklus odabrali da predstavimo generaciju studenata koji su nam se svojim dosadašnjim radovima pokazala kao veliki potencijal za budućnost srpske kinematografije“, reči su Marka Novakovića.

Direktor fotografije „Ranih kadrova“ je Bojan Rakić, producentkinja Jelka Guk, scenografkinja Mira Andrejević, kostimografkinja Aleksandra Stošić Krstović, kompozitor Vladimir Pejković, a dizajn špica i animacija uradio je Nenad Krstić.

Premijerno emitovanje prve sezone emisija „Rani kadrovi“ planirano je za jesen 2020. godine na programu RTS 2. Od marta 2021. godine sve emisije ovog serijala biće dostupne gledaocima i na platformi RTS Planeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari