"Okrutni senzacionalizam": Stigle su prve recenzije nove sezone "Krune" i nisu dobre 1foto: netflix promo

Peta sezona „Krune“, globalno popularne serije o britanskoj kraljici, njenoj porodici i čitavoj monarhiji, stiže ove nedelje na Netflix, preciznije u sredu, i već od samog snimanja je pod teretom burnih kritika koje su se nastavile kad su i prvi televizijski kritičari pogledali nove epizode.

U petoj sezoni, radnja je smeštena u razdoblje dramatičnog razvoda princeze Dajane i tadašnjeg princa od Velsa, Čarlsa, njenog eksplozivnog intervjua u kome otkriva preljube i njegovu aferu s Kamilom Parker Bouls i pogibije u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Serija se prikazuje samo nekoliko nedelje nakon smrti kraljice Elizabete i stupanja na tron njenog sina Čarlsa Trećeg, tako da je čitava stvar još provokativnija. Određene institucije su insistirale da se doda upozorenje gledaocima da se radi o fiktivnoj seriji, i to je i urađeno.

Prvi je protiv serije javno istupio bivši premijer Džon Mejdžor zbog toga što je prikazan njegov navodni razgovor s Čarlsom o zaveri protiv kraljice. Mejdžor je to nazvao „malicioznim senzacionalističkim budalaštinama“ i poručio da tako nešto ni princu ni njemu ne bi palo na pamet. Za „okrutni senzacionalizam“ autore serije optužila i legenda britanskog glumišta, dama Džudi Denč.

Prve recenzije su stigle i nisu baš najbolje. Televizijski kritičar Kristofer Stivens, koji je unapred odgledao petu sezonu, napisao je ove nedelje da je šokantno vidljivo koliko je scenario pakostan. Peta sezona, kaže, neprepoznatljiva je u poređenju s prvim sezonama iz 2016. godine: „Današnja Kruna je ogoljeno republikanska i koristi sablažnjivost kao glavni argument protiv monarhije“, napisao je Stivens u Dejli Mejlu.

Pisac i kraljevski biograf Vilijam Šokros kaže da je radnja namerno takva kako bi nanela štetu monarhiji. „Mislim da autorima mnogi veruju, zašto ne bi? To je izvrsno producirana serija. I krajnje je nepošteno da se time koriste“. Tvrdi da Netflix koristi jedinstvenu poziciju kraljevske porodice: „Gotovo svaka druga porodica bi im poslala prigovor ili ih tužila. Kraljevska porodica nema tu mogućnost“.

Zbog ovakvih kritika Netflix je rešio da brani i sebe i scenaristu Pitera Morgana: „Nikad nije bilo zamišljeno da se serija smatra činjenicom nego zamišljanjem onoga što se moglo odigravati iza zatvorenih vrata“.

Filip Marfi, istoričar s londonskog univerziteta, kaže da je kraljevska porodica delimično sama za to kriva: „Uložili su neverovatne napore da istoričarima spreče pristup dokumentima o kraljičinoj vladavini“, kazao je Tajmsu. „Ako naučnici nisu u mogućnosti pisati tačnu istoriju monarhije, otvaraju vrata dramaturzima da pišu svoje viđenje“.

Zvezde serije, poput Elizabet Debiki koja glumi Dajanu, branile su seriju: „Meni je to dobra drama. Upozorenje gledaocima je postavljeno i idemo dalje“.

Džonatan Prajs, koji glumi kraljičinog supruga princa Filipa, čak je i kritikovao kolege.

„Jako sam razočaran kolegama“, rekao je Prajs nakon što ugledne britanske glumice Ajlin Etkins i Harijet Valter, koje su obe glumile u ranijim sezonama iskazale „rezerve“ prema petoj. „Velika većina ljudi zna da je to drama. Pa gledaju je već četiri sezone“, rekao je. „Ali pošto je većina likova iz serije još živa, i upozorenje gledaocima moglo bi biti premalo kritičarima koji Morgana optužuju za protivmonarhijsku agendu.“

Ostaje nam samo da se i mi od srede uverimo u istinitost ovih tvrdnji. Da li je stvoreno mnogo buke niokočega, ili su autori novih epizoda zaista preterali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari