Somborac: Gojković da se odredi prema saopštenju Ministarstva kulture o uništavanju izložbe 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Karikaturista Marko Somborac rekao je da je dobro što je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja o uništavanju izložbe strip-grupe „Momci“ skinuto sa sajta te ustanove, ali je loše to što nova ministarka Maja Gojković „nije rekla zašto je ono skinuto i što se nije odredila prema njemu“.

„Ne može to tako. Kao, skinemo i možda zaborave da je ikad postojalo“, rekao je Somborac, jedan od članova grupe „Momci“, u intervjuu za zagrebački portal „Lupiga“.

Govoreći o novoj ministarki, Somborac je rekao da, „sudeći po isključivanju mikrofona“ dok je bila predsednica Narodne skupštine, „ne deluje baš da će najbolje obavljati svoj posao“.

Somborac je rekao da je osnivanje ministarstva za društveni dijalog – „izrugivanje“.

„Kao, kritikuju me da nema dijaloga, ma evo im ministarstvo dijaloga! Ali u medije ne mogu, naravski!“, rekao je Somborac.

On je rekao da je nedostatak dijaloga u društvu „samo deo nedostatka slobode, pravde, sistema, što je valjda veći problem“.

„Deluje da će sve to sa Gordanom Čomić biti spektakularna šarada, sa puno eskiviranja i puno forme umesto suštine“, rekao je Somborac.

On je kritikovao nekadašnje građanske političare i aktiviste koji se danas nalaze u piramidi Vučićeve vlasti.

„Svako onaj ko pomaže u diktaturi i netransparentnoj vlasti – zaslužuje svaku osudu“, rekao je Somborac.

U zemunskoj galeriji „Stara kapetanija“ 13. oktobra uništena je izložba radova strip-grupe „Momci“ iz devedesetih godina prošloga veka.

U galeriju je upalo petnaestak mladića u fantomkama koji su uništili izložbu, bacivši pritom i suzavac u galeriju.

Članovi umetničke grupe „Momci“, koju su, pored Somborca, činili Goran Rajšić, Dalibor Novak, Nikola Vitković i Andrej Vojković, podnela je prošle sedmice krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja Ministarstva kulture i informisanja povodom uništenja izložbe.

U krivičnoj prijavi se navodi da su bivši ministar i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanje sigurnosti i povreda slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju „podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima“, kojima su pritom „uskratili i ograničili slobodu izražavanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari