Spektakli, žanrovski raznovrsni i zabranjivani filmovi 1Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Izuzetno žanrovski raznovrsni, neki nedavno otkriveni, neki izvučeni iz zaborava, a neki decenijama zabranjivani filmovi biće prikazani na ovogodišnjem 24. Festivalu nitratnog filma od 6. do 16. juna u novoj zgradi zgradi Jugoslovenske kinoteke, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u ovoj instituciji.

Za deset dana u 29 termina biće predstavljeno 48 filmova iz 31 arhiva Evrope, Japana, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Aleksandar Saša Erdeljanović, umetnički direktor i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

On je posebno skrenuo pažnju na nedavno digitalno restaurisani klasik srpskog „crnog talasa“ „Sveti pesak“ iz 1968. u režiji velikog pesnika i filmskog stvaraoca Mike Antića, koji će imati premijeru na festivalu.

– Reč je o ostvarenju koje je zbog tada tabu tema, Imforbiroa i Golog otoka, odmah završilo u bunkeru – kazao je Erdeljanović.

On je izdvojio i filmove koji otvaraju i zatvaraju festival. Dva velika spektakla u najboljem smislu te reči, kako je rekao, ne samo po dužini pošto oba traju tri sata, nego i po kvalitetu. Prvi film je „Poslednji dani Pompeje“ Karmina Galonea i Amlita Palermija (Carimine Gallone/ Amleto Palermi) iz 1926, jednog od najvećih zapadnoevropskih spektakl filmova s kraja dvadesetih godina i s kraja nemog filma.

– Urađen je u predivnom pate koloru i koji pokazuje kroz delimično romantičnu, delimično surovu priču i o robovlasništvu i o istoriji hrišćanstva, dane koji su izmenili život ljudi kada je Vezuv eksplodirao i kada su oba grada Pompeja i Herkulanum bili prekriveni smrtonosnom lavom – objasnio je Erdeljanović.

Drugi spektakl je film „Mihail Strogov“, koji se dešava u Rusiji za vreme carice Katarine Velike i prati borbu protiv Tatara. Prema Erdeljanovićevoj oceni, reč je o izuzetnom spektaklu, koji je režirao ruski reditelj u emigraciji Viktor Turžanski (Victor Tourjansky) u kome glavnu ulogu igra Ivan Mažuhin (Ivan Mosjoukine), najveća zvezda ruske carske kinematografije, a dvadesetih i najveća zvezda francuskog filma.

Kao izuzetne naslove Erdeljanović je izdvojio i manje poznate, ali klasične i izuzetne filmove iz drugih kinematografija kao što su portugalski film „Lav iz Estrele“, verovatno najbolja portugalska komedija svih vremena, koja se bavi rivalstvom između dva fudbalska kluba, češki film „Dama u belom“ iz 1965. reditelja Zdenjeka Poskalskog (Zdenek Podskalsky), koji je na nivou najboljih filmova iz tog perioda koje su radili Miloš Forman, Vera Hitilova, Jirži Mencel, Elmar Klos…

Tu je i film „Bela Dona“, prvi američki film evropske zvezde Pole Negri, kao i ostvarenje „Mejer iz Berlina“, čoveka koji je probio Negri na film Ernesta Lubiča. Što se tiče engleskog filma „Fatalna noć“ Marija Zampija iz 1950, reč je o ostvarenju koje je u vreme svoje premijere bilo nevidljivo i prikazivano u drugorazrednim bioskopima, a danas se prema oceni vodećih filmskih kritičara, smatra jednim od najstrašnijih i najjezovitijih filmova svih vremena.

Erdeljanović je preporučio i sovjetski film „Dečak i devojčica“ iz 1967, koji je preko dvadeset godina bio zabranjen jer govori o ljubavi između dvoje šesnaestogodišnjaka, prvu verziju francuskog filma „Riđokosi“ iz 1925, koji govori o deci, odrastanju, strahotama odrastanja i lošem odnosu prema deci, kao i film „Franjo, božja luda“ velikog Roberta Roselinija o osnivaču franjevačkog reda Franji Asiškom.

– To je niz vinjeta iz njegovog života i njegovih sledbenika i za taj film je Fransoa Trifo rekao da je jedan od najboljih filmova u njegovom životu – kazao je Erdeljanović.

On je skrenuo pažnju i na program 150 godina od rođenja francuskog reditelja Segunda de Šomona u sklopu koga će biti prikazano 14 filmova. Poslednji će biti prikazan film „Barselona, glavni grad Katalonije“, koji je u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke i koji je najbolja kopija na svetu.

Među Erdeljanovićevim predlozima su i „Crne ptice“ – debitantski film Eduarda Galića iz Hrvatske o logoru Gradiška, film „Mirno leto“ iz Makedonije kao i ostvarenja iz Programa filmova o Srbiji i Jugoslaviji. Festival nitratnog filma počeće svečanom dodelom „Zlatnih pečata“ ovogodišnjim laureatima ovog priznanja: glumici Veri Čukić i direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću. Tokom juna publika će moći da vidi i retrospektivu njihovih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari