Srbija na prvom Svetskom, "Božija ruka" i Stalone kao golman: Ovo su omiljeni fudbalski filmovi i serije 1foto: Intermedia Network Promo

Ako vam nije dosta četiri fudbalske utakmice dnevno, kao i bezbroj reklama i brendova koji su svi u znaku Svetskog prvenstva, onda možete da probate da pogledate neki film ili seriju sa ovom tematikom. Izbor je zaista šarenolik.

Montevideo, Bog te video!

Film, ali i serija Dragana Bjelogrlića donosi priču o prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu na kom je igrala i naša reprezentacija. Priča prati sastavljanje tog čuvenog tima koji je dogurao do polufinala. Gledamo njihove treninge, utakmice, ali i putovanje do Južne Amerike. Naravno, kako je to Bjelogrlić i kasnije nastavio da radi u svojim projektima, biografije su malo izmaštane i romansirane radi filmskog efekta. Mnogi od nas su prvi put u ovom filmu saznali za glumce poput Miloša Bikovića, Petra Strugara, Andrije Kuzmanovića, a u filmu su se pojavljivali i Vojin Ćetković, Dejan ilić, Branko Đurić i Armand Asante.

Escape to Victory

Film Džona Hjustona iz 1981. u kojem se pored brojnih poznatih lica pojavljuje i legendarni Pele. U nekim zemljama poznat je i pod imenom „Victory“ i govori o ratnim savezničkim vojnicima zarobljenicima, koji pristanu na utakmicu protiv nacista kako bi pobegli iz zarobljeništva. Kada svemu ovom pridodate imena poput Silvester Stalonea, Max Von Sidova i Majkl Kejna – dobijete vrhunski tim koji bi u fudbalskom svetu parirao Real Madridu.

Ted Lasso

Ovu seriju uskoro očekuje treća sezona. Na IMDB- u ima ocenu 8.8,  i čak 7 Emija, a naslovnog lika glumi Džejson Sudeiks, koji je svog lika izmislio nešto ranije, u reklamnoj kampanji za televizijske prenose fudbala u Americi, da ne kažemo sokera. Ted Lasso je trener američkog fudbala koji dolazi u Englesku i počinje da trenira ovaj pravi, naš fudbal. Postaje trener fudbalske ekipe Ričmond, vremenom pridobija svojim šarmom, optimizmom i doskočicama sve oko sebe, a serija na duhovit način prikazuje sukob različtih kultura.

Maradona

Put kompleksne ličnosti jednog od najboljih fudbalera svih vremena Diega Armanda Maradone možete pogledati u čak dva dokumentarca rađena u prethodnih nekoliko godina. Za HBO film je režirao Asif Kapadia. Sklopljen je od preko 500 sati materijala, film donosi detalje njegovog dolaska u svojevremeno opasni Napulj, grad s kojim se izvorno slagao i gde je ostvario rekordnu platu. Drugi film je režirao Emir Kusturica, u kom je fudbaler nešto otvorenije pričao o finansijskim problemima i drogi, sa sve Kusturičinim autorskim pečatom.

FIFA Uncovered

A ako vam Fifa opasno ide na živce, evo filma za vas. Novi Netflixov dokumentarac bavi se živopisnim likovima koji vode jednu od globalno najmoćnijih organizacija, pranjem novca i politikom dodeljivanja statusa zemlje domaćina Svetskog fudbalskog prvenstva. Film progovara o mračnoj strani fudbala, vodi nas u svet glavešina poput Sepa Blatera i Mišela Platinija i pokazuje kako se Katar “domogao” organizacije Svetskog prvenstva. Ovo je najmanje film o sportu, a najviše o mračnom svetu pohlepnih menadžera kojima bi pozavidio i Džeri Megvajer dok uzvikuje čuvenu rečenicu: “Show me the money!”.

The Damned United

Za sve one koji vole engleski fudbal, ali i da se vrate malo u prošlosti, idealan je film Toma Hopera „Damned United“ koji prikazuje uspon i pad tada mladog menadžera Brajana Clofa nakon što je preuzeo Lids junajted, prvake 1974. godine. Na tom poslu se zadržao samo 44 dana. Priča se nije slepo držala istorijskih činjenica, a gluma Majkl Šina ovaj naslov je učinila jednim od nezaobilaznih sinonima za dobre filmove o fudbalu. Klofov život zaslužuje barem još jedan film jer nakon ove epizode napravio je čuda sa Notingem Forestom, kako u Engleskoj tako i u Evropi.

The English Game

Za vreme lokdauna, sve je stalo pa je i fudbal stavljen „na čekanje”. U tom periodu, Netfliks je objavio seriju „The English Game“ koja kroz šest epizoda objašnjava nastanak ove igre i način na koji su probijene klasne barijere, stvorivši igru koja je kasnije postala najpopularniji sport na svetu. Nekad je fudbal igrala „sirotinja“ dok su bogati sedili u publici, a danas je obrnuto. Sirotinja sa pivom u ruci posmatra milionere koji trče na poljani. Serija dolazi od tvorca serije „Downton Abbey“ i pisca Gosford Parka Džulijana Felovsa. Temeljena je na istinitim događajima iz 19. veka i prati dvojicu fudbalera na suprotnim stranama klasne podele koji su zauvijek promenili igru, ali i Englesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari