Srpska bajka u formi "Mulen ruža" 1

Predstava „Nemušti jezik“, po tekstu Miodraga Miše Stanisavljevića, rađena je po čuvenoj bajci iz srpske narodne tradicije. Mi smo odlučili da napravimo kabare, tako da je sve malo varijate.

U pitanju je fantastična bajka koja ima svoje začudne elemente i nije bilo lako režirati je, a Miša Stanisavljević ju je napisao u jednom potpuno čudnom stihu, tako da je više poezija nego drama koja je nametala novo čitanje i viđenje – kazao je za Danas Milan Karadžić, reditelj predstave „Nemušti jezik“, juče u kafe restoranu Boutique.

Pretpremijera ove predstave Pozorišta „Boško Buha“ biće održana u petak, 13. decembra, u 12 sati u UK „Vuk Stefanović Karadžić“. Na istom mestu igra se i premijera za decu u subotu, 14. decembra u 12 sati, dok će za odrasle biti izvedena sutradan, u subotu u 20 časova. Reprize su najavljene za 16. i 29. decembar.

– Predstava u sebi ima puno elemenata zbog kojih mislim da će biti zanimljiva i odraslima. Jedna od tema, možda centralna stvar, jeste sazrevanje dečaka, čak i seksualno, jer je nemušti jezik – jezik čula, prirode, ljubavi. Kada to spozna, on počinje komunikaciju sa svim tim stvarima i prebrođava muke i probleme – objašnjava Karadžić delo istakavši da je rađeno bez želje da budu didaktični.

Iako Holivud izbacuje sve te velike bajke poput „Snežne kraljice“, kao i hitove u 3D rezolucijama – ono što se u pozorištu ne može dostići, oni u „Bošku Buhi“ imaju svoj način dopiranja do publike.

– Pozorište nudi drugu dimenziju i mislim da smo tu atraktivnost postigli formom predstave. Napravili smo jedan varijete. Sve se događa kao u nekom „Mulen ružu“, iza jedne šljašteće zavese gde glumci ustvari (nismo pravili ptice, žabe.. ) igraju uz minimalne detalje, pokret i sjajnu muziku Irene Popović i uz predivne koreografije, koju je uradio Nebojša Gromilić, i scenski pokret koji je radila Marta Bjelica – ukazuje Karadžić i dodaje da se po svima njima koji su u predstavi sarađivali vidi da će ona biti dobra jer su se u tom procesu zabavljali.

U predstavi igraju: Vukašin Jovanović, Teodora Ristovski, Andrijana Oliverić, Katarina Marković, Olivera Bacić, Miona Marković, Srna Đenadić, Bojana Stojković. Dramaturškinja je Milena Depolo, scenograf Boris Maksimović, kostimografkinja Zora Mojsilović.

Vreme je za novu verziju

Karadžić je kazao da ovo nije prvo igranje čuvene bajke koja, prema njegovim rečima, pripada repertoaru pozorišta „Boško Buha“. Prva postavka „Nemuštog jezika“ u „Buhi“ je igrana je sedamdesetih godina, ali je rađena u potpuno drugom „fazonu“.

– Odabrali smo „Nemušti jezik“ jer smo prošle godine radili „Olivera Tvista“, koji je veliki roman za decu, a sada smo se odlučili za jednu domaću stvar. Nisam prvu verziju ove „Buhine“ predstave zatekao, ali je bila čuvena. Išla je nekoliko sezona, a sada je došlo vreme da uradimo novu verziju – konstatovao je reditelj Milan Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari