Stefanu Milenkoviću dodeljena „Novosadska golubica” 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

Novi Sad – „Novosadska golubica”, statua Februarske nagrade, koja se dodeljuje građaninu povodom Dana grada Novog Sada – 1. februara, prvi put je pre dve i po decenije sletela u ruke kantautora Đorđa Balaševića, a sada se toj plejadi pridružuje njen 25. dobitnik violinista Stefan Milenković, piše Politika.

Društvo im nagradom priznaje rad i dostignuća „u duhu negovanja slobodarske tradicije grada i jedinstva svih njegovih građana”, kako i formalno nalaže ovo visoko gradsko priznanje. Njime se obeležava jedan od četiri bitna datuma iz prošlosti Novog Sada.

Odluku da svetski priznati umetnik, novosadski univerzitetski profesor i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane Stefan Milenković ponese Februarsku nagradu za minulu godinu, donela je Skupština Novog Sada na jučerašnjoj svečanoj sednici. Na njoj je utvrđen i novčani deo nagrade od 130.000 dinara. Milenkoviću se priznanje dodeljuje, prema zapisu iz te odluke, za doprinos u realizaciji projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, svetska umetnička i profesionalna ostvarenja violiniste, koja neguju i afirmišu klasičnu muziku i nadahnjuju mlade umetnike za spoznaju identiteta i vrhunska ostvarenja, radi prepoznatljivosti Novog Sada.

Predlog je stigao od Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja grada, na inicijativu Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženja građana „Valmaro trio”, kojima se ističe „blistava umetnička karijera”, ambasadorska uloga srpskog umetnika u svetu još od ranog detinjstva, ali i njegov povratak u Srbiju 2021.

„Ovog izuzetnog čoveka predlažemo i zato što nas je uverio da je patriota čija je delatnost od ogromne koristi našoj zemlji, a naročito Novom Sadu”, navodi pored ostalog „Valmaro trio”.

I u Akademiji umetnosti smatraju da je važnost Milenkovićevog povratka ogromna, ne samo za njih i Novi Sad već i za Srbiju.

„Od bezrezervne podrške Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2016. godine do njegovog povratka baš u Novi Sad, gde će postati i umetnički selektor nove Gradske koncertne dvorane, Stefan je pokazao izuzetnu posvećenost našem gradu, kao i veliku želju da pomogne u daljem razvoju kulturne i obrazovne scene”, navela je Katedra za gudačke instrumente.

Inicijatori su istakli i da umetnik svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa studentima, doprinosi imidžu i ugledu akademije i da su benefiti od njegovog prisustva u Novom Sadu već vidljivi. Među njima su majstorski kursevi Milenkovića, prvi festival kamerne muzike „Blisko” kao deo programa Gradske koncertne dvorane, koji je okupio vodeće svetske i domaće umetnike, sa njihovim kursevima, kao i angažman slavnog violiniste oko ansambla „Kamerata Akademika”.

Protekle decenije, Februarsku nagradu su poneli, počev od prošle godine: kompozitor Stevan Divjaković, epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović, humanitarna radnica Joland Korora, fudbaler Dušan Tadić, ginekolog-akušer prof. dr Tihomir Vejnović, atletičarka Ivana Španović, bivši gradonačelnik Jovan Dejanović, direktor festivala Dušan Kovačević, profesor elektroenergetike dr Dragan Popović, lekar i tadašnji odbornik prof. dr Đorđe Petrović.

Nije uvek bilo jedinstva u gradskoj skupštini, pa ni na svečanim sednicama, oko predloga nadležne komisije za Februarsku nagradu, ali je opozicija ovog puta dala svesrdnu podršku. Jedna politička ograda ipak postoji, ali se ona ne tiče direktno virtuoza na violini, već toga što kod novosadskih radikala postoji utisak da se ovde na pijedestal stavlja 1. februar iz 1748. godine, kada je dobijen status slobodne kraljevske varoši u austrijskom carstvu. Po njima je i taj datum dragocen jer je bio prekretnica u razvoju Novog Sada, ali su uvereni da je sloboda zapravo stigla i da se vezuje za datume Prvog i Drugog svetskog rata: 9. i 25. novembar (1918) i 23. oktobar (1944).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari