Stevan Aleksić:Moje ilustracije poseduju gromade domaćeg filma 1Foto : Iz arhive Stevana Aleksića

– Za pet godina koliko ilustrujem plakate, imao sam čast da se sretnem sa pojedinim gromadama domaćeg filma, te im svečano dodelim plakate za njihova ostvarenja. Moje ilustracije poseduju Dejan Karaklajić, Nikola Kojo, Joca Jovanović, Zoran Amar, Predrag Perišić, Bojana Maljević, Milena Radulović, Đorđe Kadijević , Milovan Vitezović i mnogi drugi“, kaže vizuelni umetnik Stevan Aleksić povodom svoje izložbe u MTS dvorani

Izložba njegovih ilustrovanih filmskih plakata moći će da se pogleda tokom celog leta u Galeriji MTS Dvorane a među radovima je i alternativni poster za animaciju „Baz svetlosni“ za Dizni.

Stevan Aleksić, ističe da selekcija 10 plakata koji su predstavljeni u Galeriji Dvorane, zauzima jedinstveno mesto na jedinom svetskom sajtu vezanom za ilustrovane plakate, a to je AMP alternative poster art.

O autoru

Stevan Aleksić:Moje ilustracije poseduju gromade domaćeg filma 2
Foto: Iz arhive Stevana Aleksića

Stevan Aleksić je rođen je 1. maja 1981. godine u Beogradu.Diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna, Univerziteta u Beogradu.Vanredni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.Za vreme studija i nakon završetka Stevan je radio veliki broj projekata na filmu, televiziji i pozorištu. Iza sebe ima 15 godina predavačkog rada.
Pored scenografije uspešno se bavi ilustrovanjem filmskih plakata, izradom vizuelnih koncepata za filmove, glumom, režijom, montažom, crtanjem i slikanjem, kreativnim pisanjem. Aleksić iza sebe ima veći broj samostalnih izložbi (Galerija ŠTAB, UK Parobrod, Jugoslovenska Kinoteka, Kulturni Centar Pančevo, Galerija opštine Vračar). U saradnji sa majstorm specijalnih efekata, filmske maske i šminke Miroslavom Lakobrijom, kao član udruženja „Mladi Kadrovi“ kreira nezavisne filmove za festivale kratkog metra koji se održavaju u zemljama širom bivše Jugoslavije.Dobitnik je mnogih priznanja za kratke forme. Stevan priprema svoju prvu zbirku priča o detinjstvu u zemlji koje više nema, o osamdesetim godinama prošlog veka, produktima toga vremena i ljudima koji su ga obeležili. Beleži čitavu deceniju veoma lične storije koje oslikavaju blisku prošlost kroz porodičnu istoriju koja zadire u neke od konstitutivnih elemenata jugoslovenske mitologije.

Stevan Aleksić:Moje ilustracije poseduju gromade domaćeg filma 3
Foto: Iz arhive Stevana Aleksića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari