– Poznato je da je Lazar Dunđerski o svom trošku sagradio pozorište u Novom Sadu, u dvorištu sadašnjeg Hotela Vojvodina, koje je izgorelo, a potom premešteno u Sokolski dom. Pozorište sada nije u zgradi Lazara Dunđerskog, ali da nije bilo tog velikana i sudbina SNP bila bi drugačija. Važno je povezati sva mesta i gradove u kojima je Dunđerski stvarao, gde je ulagao u privredu i kulturu, jer je na taj način čuvano i srpsko ime i identitet, naveo je v. d. upravnik SNP-a Zoran Đerić. Ovom prilikom najavljena je turistička ruta „Putevima čudesnog sveta Dunđerskih“.

– Turistička organizacija grada Zrenjanina suorganizator je u projektu, a u narednoj godini naročito ćemo promovisati rutu „Putevima čudesnog sveta Dunđerskih“, koja će ići od Zrenjanina, preko Bečeja i Kulpina, do Novog Sada. Zrenjanin je jedan od oslonaca te priče, sa starom pivarom Dunđerskih, gde otvaramo muzej, istakao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran LJubotina.

Akademija povodom stogodišnjice smrti Lazara Dunđerskog će se održati 6. decembra, u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu.