„Strahinja“ priča o problemima odrastanja i strahovima mladih u najosetljivijem dobu 1Foto: Pozorište Zaječar

Zasnovana na popularnom romanu Jasminke Petrović „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“ komad Strahinja koji je po tekstu Žejlka Hubača i u režiji Šari Sabel Strandmark sinoć je mladoj zaječarskoj publici festivala „ZajeČAR“ prenela iznenađujuće misli jednog četrnaestogodišnjeg dečaka.

Mala matura se primiče, a Strahinju pritiskaju raznorazna pitanja i “muke” odrastanja.

Zaljubljenost u nastavnicu srpskog, tatini romanisijerski pokušaji, mamina boljka i časovi esperanta navode Strahinju da se zapita: da li je moguće da se porodica zameni ukoliko ne možete da podnesete svoju vlastitu?

Verovatno da se deo mlade publike sinoć u zaječarskom pozorištu poistovetio sa Strahinjom.

Mlada publika pozorišnog festivala sinoć je s pažnjom pratila ljutite, tužne, razočaravajuće, srećne, iznenađujuće misli Strahinje u priči o njegovom životu u trenucima kada je potpuno zbunjen.

Ova nagrađivana predstava rađena je u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta„Puls teatar“ iz Lazarevca , „Gamba produkcije“ iz Beograda i „Inovadore“ iz Stokholma.

Dramaturg je Johana Emanuelson, scenograf Nevena Šurlan, kostimograf Sonja Кotorčević.

Za scenski pokret bio je zadužen Ivica Klemenc, a koreograf je Irina Mitrović.

Naslovnu ulogu Strahinje tumači Dimitrije Stajić koji je na 12. „Malom Joakimu“ dobio nagradu za glumačko ostvarenje, a specijalna nagrada za scenski pokret na istom festivalu dodeljena je Ivici Klemencu.

Takmičarski deo Festivala pozorišta za decu u zaječaru završava se večeras predstavom „Pinokio“ Narodnog pozorišta iz Leskovca, po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Kome će pripasti nagrade za najboljeg glumca i glumicu i koja će predstava biti najbolja na ovogodišnjem festivalu odlučiće Ana Bretšnajder, Miloš Tanasković i Viktorija Arsić, članovi žirija.

Po svom nahođenju, i publika će izabrati najbolju predstavu festivala.

Nagrađenima u čast, sutra veče biće izvedena predstava zaječarskog teatra „Lepotica i zver“ po tekstu i u režiji Željka Hubača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari