kit gifen strip autorFoto: Shutterstock/Ryan DeBerardinis

Strip autor Kit Gifen, poznat kao jedan od tvoraca likova kao što su Lobo i rakun Roket, preminuo je u 71. godini.

Vest da je Kit Gifen preminuo objavila je njegova porodica na Fejsbuku, koristeći poruku koju je on unapred osmislio za ovu priliku.

„Rekao sam im da sam bolestan… Sve samo da ne idem na Njujork Komik Kon, hvala. Ahahahhah.“

Njegovu smrt potvrdio je i dugogodišnji saradnik Pol Levic: „Tužne vesti su sada zvanične: Kit Gifen je otišao da stvara nove svetove koji su van dometa nas živih“.

„Kit je verovatno bio najplodniji kreativni um naše generacije u stripovima. Imao je beskonačan broj ideja, koje su stalno izlazile. Uradili smo preko 60 priča zajedno. Mnoge od njih učinio je boljim nego što bi to bilo ko drugi uradio, zbog ideja i doprinosa karakternim trenucima i dramama likova.“

Gifen je poznat po pisanju i crtanju serijala Legija superheroja 1980-ih i 1990-ih, kao i po stvaranju lika Loboa sa Rodžerom Sliferom za naslov Omega ljudi.

Kit Gifen je radio na mnogim čuvenim serijalima

Takođe je 1987. godine sa Dž. M. Demateisom i Kevinom Megvajerom stvorio serijal Internacionalna Liga pravde, a kasnije i Evropsku Ligu pravde.

Pre rada za DC Comics, radio je u Marvelu tokom 1970-ih, gde su on i Bil Mantlo uveli lik rakuna Roketa u stripove.

Tokom 2006, DC je lik Plave bube uveo ponovo u vidu Hajmea Rejesa, srednjoškolca latinoameričkog porekla, a Kit Gifen pisao je njegove avanture zajedno sa Džonom Rodžersom i Calijem Hamnerom.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari