Stručni tim Muzeja savremene umetnosti oštro osuđuje način imenovanja v.d. direktora 1Foto: Muzej savremene umetnosti

Smatramo da se ovakvim postupkom izbora v.d. direktora krovne ustanove za savremenu umetnost narušava njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu, stoji u saopštenju stručnog tima MSU.

Kako kažu, tim činom je suspendovana procedura javnog konkursa za izbor direktora MSU i ugrožen dalji rad muzeja.

Podsećaju da je još januara 2019. godine raspisan javni konkurs za izbor direktora MSU na koji su se prijavila četiri kandidata. Upravni odbor MSU je blagovremeno i u zakonskom roku zaključio da su svi kandidati ispunili uslove propisane konkursom, i svoje mišljenje o njihovim kandidaturama prosledio Ministarstvu kulture i informisanja. Upravni odbor, kao telo koje je imenovala Vlada Republike Srbije, pri tome nije imao mandat da bira ili rangira kandidate, već da samo opisno oceni njihove biografije i predloge programa rada i razvoja MSU za period od četiri godine, objašnjava stručni tim muzeja.

Dodaju da je ministar kulture i informisanja potom iskoristio svoj prerogativ da predloži jednog od kandidata Vladi Srbije, što je i učinio marta 2019. godine. Potom je nastupio dug period zatišja, bez ikakvih daljih informacija o procesu izbora direktora. Konačno, 30. januara 2020. godine usledilo je razrešenje s dužnosti aktuelnog v. d. direktora i imenovanje potpuno novog lica, koje se nije ni prijavilo na konkurs.

Istakli su da upravni odbor i kolektiv MSU, kao i sami kandidati u međuvremenu nisu dobili nijedno obaveštenje o razlozima zbog kojih konkurs nije realizovan. Takođe, javnosti nisu predočene stručne kvalifikacije novoimenovanog vršioca dužnosti direktora Muzeja, navodi se u saopštenju.

„Ovaj čin predstavlja ozbiljno kršenje demokratske procedure izbora direktora javne institucije čime se narušava integritet kuće. Zbog svega toga želimo da izrazimo zabrinutost za budućnost funkcionisanja institucije čiji je primarni cilj i namena očuvanje kulturne i umetničke baštine. U tom smislu stručni tim Muzeja želi da podseti javnost na kodeks profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) gde se navodi:

‘Bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji bi trebalo da zadrže kontrolu nad sadržajem i integritetom svojih programa, izložbi i aktivnosti. Aktivnosti koje donose prihod ne bi trebalo da kompromituju standarde institucija i njihove publike. Visok nivo profesionalizma i institucionalni integritet i autonomija muzeja ne bi trebalo da bude ugrožena finansijskim ili političkim interesima.'“

Oni su se zahvalili kolegama, stručnoj javnosti i medijima na reagovanju i pozvali širu kulturnu javnost da se priključi naporima da se zaštiti integritet institucija kulture i odbrane načela profesionalne etike.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari