Izložba: Šume koji podstiču razmišljanje 1Foto: Z.Nikolić

Izložba nazvana „Crtež kao izazov u susretu sa prostorom šume“ autora Željka Radovića, otvorena večeras u Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu.

Pred publikom će se u naredne tri nedelje naći radovi mladog slikara iz Kraljeva, Željka Radovića koji je nedavno sa ovom temom magistrirao, u klasi profesorke Jelene Šalinić Terzić, na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Željko Radović je jedan iz niza mladih umetnika iz Kraljeva koji su svoje prve ozbiljne dodire sa crtanjem i slikanjem imali u likovnom ateljeu „Linija“, u Kraljevu koga sa uspehom, već četrnaest godina, vodi likovni pedagog i slikar Slađana Miljković. Kroz ovaj jedinstveni atelje prošlo je za deceniju i po, više od dvestotine dečaka i devojčica od kojih su mnogi kasnije nastavili sa usavršavanjem u srednjim i visokim umetničkim školama u zemlji i inostranstvu ostvarujući zapašene rezultate.

Zato je brojnoj publici koja je pridžavajući se mera epidemiološke zaštite, ispunila Galeriju KC „Ribnica“ bila sasvim logična odluka mladog umetnika da njegovu prvu samostalnu izložbu, otvori baš Slađana Miljković.

U svom emotivnom obraćanju prisutnim gostima na otvaranju izložbe Slađana je pohvalila svog, nekadašnjeg učenika ukazavši na ogroman napredak koji je onostvario tokom svih godina školovanja rekavši i: „Željko je u izloženim radovima, iskazao i pokazao spoj ljubavi prema zdravom prirodnom ambijentu kakva je šuma i vrhunske crtačke tehnike zahvaljujući kojoj je jedinstvenu atmosferu šume iskazao brojnim filiganski preciznim crtačkim  detaljma, ali je istovremeno pročistio kompoziciju u korist površine, forme i prostora uspevši da se pomeri od klasičnog pristupa ovadavanja velikim formatima“.

Željko Radović rođen je u Kraljevu gde je pre studija, završio Umetničku školu 2014. godine. Dobitnik je pohvale Fondacije Vladimir Veličković za crtež i prev nagrade za akvarel na „Street Art“ festivalu u Kraljevu 2017. godine.

Organizovanjem ove izložbe Ana Jerotijević, urednica kulturno umetničkih programa u Kulturnom centru „Ribnica“ na najbolji način nastavlja sa višegodišnjom, dobrom praksom ustanove da ustupanjem svog izložbenog prostora mladim i nedovoljno afirmisanim stvaraocima,istima daje toliko potrebno ohrabrenje i podršku u njihovim prvim suočavanjima sa javnošću.

Možda je vreme da su Kulturnom centru „Ribnica“ razmišlja o organizovanju  jedne kolektivne, retrospektivne izložbe pod eto predloga, nazivom „Prvi…“  gde bi se okupili i izlagali već afirmisani stvaraoci koji su svoje prve susrete sa javnošću imali baš zahvaljujući ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari