Sutra u novosadskoj Svilari počinje Videomedeja 1

26. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja, festival koji traga za umetnicima koji uočavaju onu skrivenu, drugačiju realnost, kulturu i umetnost i ukazuje na drugačije mogućnosti ukazujući na razlike, počinje sutra i održavaće se do nedelje, 9. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara, u Novom Sadu.

Trodnevni 26. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja počinje sutra, od 17 sati u Svilari (Đorđa Rajkovića 6b), a sva tri dana program počinje u isto vreme i traje do 22 časa. Ulaz je besplatan.

Svečano otvaranje festivala je planirano za 19.30 sati, odmah nakon projekcije radova iz selekcije Made in Serbia.

Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 20 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 40 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta.

Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković.

Sutra u novosadskoj Svilari počinje Videomedeja 2
Ivana Sremčević Matijević, Foto: Arhiva Videomedeje

Videomedeja je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva, prvenstveno avangarde prikazanih kroz različite inovativne tehnologije i nove umetničke prakse. U takmičarskoj selekciji preovlađuju umetnički radovi koji preispituju političke, društvene i kulturne konstrukcije sistema. Umetnici se izražavaju kroz avangardne forme kojima se reaguje na zvaničnu ideološku doktrinu. Selekcija je bila temeljna jer je ove godine na konkurs stiglo oko hiljadu radova iz čitavog sveta a uvršteno je samo četri odsto u festivalski program”, izjavila je za Danas Ivana Sremčević Matijević, direktorica festivala.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 21 izabranog rada iz dve selekcije – Projekcije: 16 radova (video, film, animacija) i Medijski projekti: pet radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

U revijalnom delu programa, ove godine će biti prikazano deset video radova domaćih autora u selekciji Made in Serbia i osam studentskih umetničkih filmova iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta.

U revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi i prezentaciju koju vodi Piotr Krajewski, WRO Art Center Fungible Contents kao i nastup uživo Lukas Jakob Löcker & Reinhard Zach, 3Drio Transformation.

Tročlani internacionalni žiri u sastavu: Tanja Vujasinović (Hrvatska), Sabolč Tolnai (Srbija) i Piotr Krajewski (Poljska) dodeliće sledeće nagrade: nagradu Sfinga za najbolji rad iz kategorije Projekcije i nagradu Bogdanka Poznanović za najbolji rad iz kategorije Medijski projekti, a otvorena je mogućnost i za Pohvale i nagradu Publike.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na internet stranici Videomedeje i da se na taj način upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjem Festivalu. Programska satnica je dostupna na posebnoj stranici festivala.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari