Svečano otvoren 7. Festival italijansko-srpskog filma: Premijera "Lambordžini - čovek koji je stvorio legendu" oskarovca Bobija Moreska 1Foto promo/Warp studio, IES arhiva

Svetskom premijerom italijansko-američkog ostvarenja „Lambordžini – čovek koji je stvorio legendu“, sinoć je u Sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke svečano otvoren 7. Festival italijansko-srpskog filma.

Ova biografska drama scenariste i reditelja Bobija Moreska (dobitnik Oskara za film „Crash“), zasniva se na životnoj priči slavnog preduzetnika, Feruća Lambordžinija, od osnivanja njegove fabrike traktora, do projektovanja i proizvodnje legendarnih „Lamborgini“ luksuznih sportskih automobila koji su u konačnici definisali njegovu zaostavštinu.

Glavnog junaka igraju Frenk Grilo (Feruća u starijim godinama) i Romano Ređani (u mlađim), a u glumačkoj ekipi su i Mira Sorvino, Eliana Džons, Đorđo Kantarini, Gabrijel Birn….

Ovu uzbudljivu dramu, pored Ređanija sinoć su predstavili i producenti filma Andrea Jervolino i Monika Bakardi, najavljujući da „Lambordžini – čovek koji je stvorio legendu“ od 8. decembra stiže i na repertoarima bioskopa širom Srbije.

– Ova uloga je za mene bila veliki zadatak i odgovornost, i čast mi je što sam igrao mladog Lambordžinija. Vrlo mi je drago što je sada predstavljam u Beogradu, prvi put sam ovde i i srećan sam što naš film otvara festival – rekao je Ređani.

Zadovojstvo je iskazao i Andrea Jervolino, direktor i suosnivač ILBE i lokalnog kreativnog studija za animaciju Iervolino Studios (IES).

– Veoma smo srećni i ponosni što ovaj film otvara ovogodišnje izdanje Festivala italijansko-srpskog filma, svega nekoliko dana posle njegove svetske premijere u Rimu. Za mene je on izuzetno značajan, jer je idealan primer saradnje italijanske i srpske kreativne industrije, koju ovaj festival od prvog dana i propagira. Naime, deo vizuelnih efekata (VFX-a) za film urađen je u Iervolino Studios u Beogradu, pod supervizijom Pitera Nalija, direktora animacije vizuelnih efekata u ILBE – rekao je Jervolino.

Do 28. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazani italijanski i srpski filmovi, među kojima su naslovi „Taoci“ rediteljke Eleonore Ivone, „Naši duhovi“ u režiji Alesandra Kapitana, hit serija „Moja genijalna prijateljica“, režija Saverio Kosatanco i Daniele Luketi.

Na programu su i „Braća de Filipo“ Serđa Rubinija, „Ukradeni dani“ Gvida Lombardija, „Led“, režija Alesio De Leonardis i Fabrizio Moro…

Srpsku kinematografiju predstavljaju “Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića, “Toma” Dragana Bjelogrlića, “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića…

Kako je istakla Gabrijela Karluči, umetnička direktorka koja je i koncipirala ovu manifestaciju, reč je o vrlo ozbiljnom projektu.

– Ova godišnja filmska smotra promoviše savremena dela italijanske i srpske kinematografije, i nudi priliku za susrete i razmenu između profesionalaca i operatera u sektoru, organizuje kulturno udruženje Excellence International u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, italijanskim Eksperimentalnim centrom kinematografije i kreativnim studijom za animaciju Iervolino Studios (deo Iervolino & Lady Bacardi Entertainment, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Italije i Instituta Luce Cinecitta – navela je Karluči.

Prema njenima rečima, festival je sada već konsolidovana realnost kulturne panorame Srbije i saradnje Rima i Beograda. Trinaest filmova koji čine festival okupljaju na jednom mestu neke od najboljih italijanskih i srpskih produkcija- rekla je umetnička direktorka Festivala Gabrijela Karluči.

Ledi Monika Bakardi, suosnivačica ILBE i IES-a, izjavila je da festival predstavlja idealnu priliku za ostvarivanje novih kontakata, sklapanje dogovora i pravljenje planova za buduće filmske projekte, i istakla da su vizuelni efekti za film o Lamborginiju rađeni u “Iervolino Studios” u Srbiji.

– Na kraju krajeva, i Iervolino Studios u Srbiji je delom nastao zahvaljujući kontaktima među ljudima koji su čvrsto verovali u Srbiju, u njene izuzetne talente i kreativni potencijal – istakla je Bakardi.

Italijanski ambasador u Beogradu Luka Gori izjavio je da je važno imati što više zajedničkih projekata i zahvalio je Gabrijeli Karluči, Kinoteci i svima koji su pomogli da se sedmo izdanje te manifestacije realizuje.

– Jačanju i ekonomskih i kulturnih veza doprineće naš bilateralni sporazum o saradnji u oblasti kinematografije, koji bi uskoro trebalo da bude finalizovan – rekao je Luka Gori.

Događaju u Kinoteci sinoć je prisustvovao i Ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić. Izražavajući nadu da će bilateralni sporazum konačno biti realizovan, istakao je da je entuzijazam organizatora festivala za svaku pohvalu.

Prema rečima upravnika Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjana Vujovića, Kinoteci je čast da bude domaćin tog izuzetnog festivala, koji u Beograd dovodi italijanske filmove i goste, ali i predstavlja srpske filmove italijanskim producentima i distributerima, i organizuje njihove susrete sa srpskim kolegama u cilju jačanja saradnje i mogućih koprodukcija.

Pre oficijelnog otvaranja u Kinoteci, direkcija ove manifestacije organizovala je konferenciju za novinare u Ambasadi Italije kojoj je prisustvovao i direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Podsećanja radi, pre tačno deset dana (16. oktobra), u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Rimu, održan je panel na kome je predstavljen Festival italijansko-srpskog filma.

Govorilo se i o prednostima snimanja u Srbiji, potencijalima srpske kinematografije, modelima podrške naše države filmu i poreskim olakšicama (podsticajima za snimanje stranih filmova kod nas), kao i o mogućim italijansko-srpskim koprodukcijama, finansiranju, prilikama i mogućnostima.

Odabrali smo Srbiju

Andrea Jervolino podsetio je sinoć u Kinoteci da je njihova kompanija “Iervolino & Lady Bacardi Entertaiment“ radila na više od 80 filmskih projekata u SAD.

– Izazov je raditi u Evropi. Odabrali smo Srbiju, gde se već dve godine uspešno realizuje animirana serija za striming platforme ‘Pafini’, sa Džonijem Depom, koju rade mladi i talentovani filmski stvaraoci iz Beograda i Novog Sada – rekao je Iervolino.

Kako je dodao, oni su zaslužni i za specijalne efekte i deo postprodukcije igranog filma o Lamborginiju, koji je sniman u Modeni, rodnom mestu čuvenog dizajnera automobila, pronalazača, mehaničara, inženjera i biznismena koji je 1963. godine stvorio Automobili Lamborghini, proizvođača vrhunskih sportskih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari