Pred publikom deset najuzbudljivijih filmova nove italijanske produkcije 1Foto Promo

Filmom “Prokleto proleće” Elize Amoruzo u Jugoslovenskoj kinoteci, večeras u 20 časova, svečano će biti otvorena
prva manifestacija CinemaItaliaOggi Balkan, na kojoj će do 29. januara biti prikazano deset ostvarenja nove italijanske produkcije.

Iza ovog novog događaja posvećenog jednoj od najslavnijih kinematografija stoji Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke koji više od decenije, kroz Festival italijanskog filma i razne revije, organizuje uzbudljive programe za naše filmfile.

Kako ističe za Danas, i program nove manifestacije CinemaItaliaOggi Balkan koncipirao je zajedno sa partnerima iz Italije.

– Italijanski film, ali i televizijske serije, uvek su bili popularni kod nas, a mogućnost da našoj publici predstavimo savremeno italijansko filmsko stvaralaštvo u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu je prilika koju Kinoteka rado koristi kako bi ponudila dodatne sadržaje, naravno, pored svih onih filmova koje čuva u svom Arhivu. Novi program CinemaItaliaOggi napravljen je zajedno sa parterima iz Italije, i trudili smo se da on bude jedan reprezentativni presek italijanske produkcije iz poslednje dve godine. Svakako, bilo je tu još nekih filmova o kojima smo razmišljali, ali neki od njih su bili prikazani nedavno, na Festivalu autorskog filma, a neki će uskoro verovatno biti prikazani u okviru 50. Festa. Ono što je zanimljivo jeste da neki od ovih izabranih filmova koji će od večeras biti prikazivani u Kinoteci već imaju i distributere u Srbiji, tako da će se verovatno uskoro naći i u našim bioskopima – kaže Vujović, koji je pre nekoliko godina odlikovan Ordenom italijanske zvezde u rangu viteza za lične zasluge na jačanju saradnje Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti.

Jedna od ideja i ambicija nove manifestacije CinemaItaliaOggi Balkan, kako ističe, je da se u narednim godinama proširi na region.

– Zahvaljujući izuzetnoj saradnji koju Jugoslovenska kinoteka ima sa kulturnim centrima Novog Sada i Niša, kao i sa Kinotekom Crne Gore u Podgorici, publika će i u tim gradovima imati priliku da vidi deo programa koji će do 29. januara biti predstavljen u sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke. Jer, kao što sam već rekao, italijanski filmovi su uvek bili popularni na ovom prostoru, i to ne samo ostvarenja velikih rediteljskih imena koja čine značajan deo svetske istorije filma, već i žanrovski filmovi koji su od 60-tih godina i nadalje punili bioskope širom Jugoslavije. Čak i tokom 90-tih godina, mi smo u teškim vremenima pod snakcijama, uz francuske i španske filmove imali značajan broj i italijanskih ostvarenja u bioskopima. Naravno, postoje i periodi kada su neki kinematografije manje zastupljene na repertoarima bioskopa, ali svakako je nemoguće zamisliti najznačajnije filmske festivale poput Festa ili FAF bez italijanskih filmova. A za novu popularnosti italijanske kinematografije kod nas svakako su zaslužni i reditelji poput Paola Sorentina, Matea Garonea i Paola Đenovezea – kaže Vujović. Antrfiole

U izboru najuspešnijih filmova nove produkcije koji stižu pred naše filmofile u okviru programa CinemaItaliaOggi su i komedija „Menjam sve!“ Gvida Kjeze; drama „Za Kjaru“ Džonasa Karpinjana ovenčana sa pet najvažnijih nagrada na festivalima u Kanu, Lisabonu, Sevilji, Stokholmu i Cirihu u 2021.

Na programu su i ostvarenja „U kavezu“ Leonarda di Kostanca prikazana na preko 15 festivala širom sveta; „Bangla“ Faima Buijana nagrađena priznanjima “David di Donatello”, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom Sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine.

U ovom izboru gledaćemo i filmove „Californie“ Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana; „Legionar“ Hleba Papoua (nagrada za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu), „Predatori“ Pjetra Kastelita, koji je ovenčan sa četiri nagrade (“David di Donatello” za najboljeg mladog reditelja, nagrada u Veneciji za najbolji scenario…).

Manifestaciju zatvaraju filmovi „Šta će biti“ Frančeska Brunija (Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu…), i komedija „Doktor na jednu noć“ Gvida Kjeze.

Tokom februara ovaj uzbudljiv program biće prikazan u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari