U znaku angažovanih ostvarenja, Pazolinija, slobode, pobune i novog filma o Modiljaniju: Počinje 8. Festival italijansko-srpskog filma 1 foto Miroslav Dragojević Danas

Ovogodišnje, osmo izdanje Festivala italijansko – srpskog filma, prikazaće deset ostvarenja koja će predstaviti noviju produkciju dveju kinematografija, a na samom otvaranju, večeras u 19.30h, u Sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke, premijerno će biti prikazan ominibus “Tell It Like a Woman”, šest priča o ženama, u režiji sedam rediteljki.

O festivalskom programu i višestrukom značaju ove kulturne saradnje između naših zemalja, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u ambasadi Republike Italije u Beogradu govorili su Luka Gori, ambasador Italije, Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala, Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Srbiji, Kjara Tilezi, osnivačica i predsednica pokreta We Do It Together, glumac Andrea Boska, producentkinja Anđela Stanković , koja je govorila u ime Andrea Iervolina i Ledi Monike Bakardi, osnivača i vlasnika produkcijske kompanije ILBE Group koja je producirala film “Tell It Like a Woman”, kao i vlasnika ILBE Studios iz Srbije.

Ovaj izuzetan omnibus koji ćemo večeras videti režirale su rediteljke iz različitih delova sveta: Lucia Bulgeroni, Silvia Karobio, Katerina Hardvicke, Taraji P. Henson, Mipo O, Lucía Puenco, Maria Sole Tonjazi i Lina Yadav.

U znaku angažovanih ostvarenja, Pazolinija, slobode, pobune i novog filma o Modiljaniju: Počinje 8. Festival italijansko-srpskog filma 2
Foto: Promo

Ove autorke, različitim stilovima i pristupima predstavile su lično viđenje današnje realnosti položaja žena u svetu, a ideja pokreta We Do It Together, kao i cilj ovog filma, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, jeste podizanje svesti o ženskoj snazi, darovitosti, moći, kao i jednakosti žena u umetnosti i svim drugim profesijama, jer borba za rodnu ravnopravnost i danas predstavlja jedno od najvažnijih načela.

Kao najznačajniji projekat najavljeno je snimanje filma o genijalnom slikaru i skulptoru Amadeu Modiljaniju (1884-1920), u čijoj produkciji učestvuje pet zemalja – Francuska, Poljska, Italija, Španija i Srbija, u kojima je umetnik u pojedinim periodima života živeo, a kako je istaknuto, za našu zemlju vezuje ga blisko pijateljstvo sa velikim srpskim slikarom Savom Šumanovićem.

O ovom izuzetnom projektu, za koji će kostime raditi naša slavna kostimografkinja Bojana Nikitović (putem video linka i ona se uključila u današnju konferenciju), govorila je i producentkinja Tatjana Žeželj, u ime “Arhangel filma”.

Radni naslov ovog projeka je “Modigliani il Principe”, a reditelj je Anđelo Longoni, koji je u našoj zemlji već snimao film “Karavađo” o genijalnom italijanskom slikaru.

Ambasador Luka Gori izjavio je da je Festival italijansko – srpskog filma postao veoma važna manifestacija za kulturu dve zemlje, dodaqjući da Italija investira u Srbiju.

To se ogleda u čestim posetama italijanskih ministara Beogradu, a politički odnosi Italije i Srbije su u stalnom razvoju, i, kako je ocenio, on je izuzetno zadovoljan tim diplomatskim odnosima.

– Imali smo „Bussines and science“ forum, gde je bilo reči o saradnji dveju zemalja, kao i susrete naših kinematografija. Podsetio bih na značajan sporazum koji je ranije potpisan na polju saradnje koprodukcija filmova Srbije i Italije, i jedan od tih projekata će biti upravo film o Modiljaniju – istakao je ambasador Luka Gori.

Među važnim ostvarenjima italijanske produkcije koje ćemo imati prliku da vidimo do 26. seprembra, najavljeni su i filmovi “Romanzo Radicale” reditelja Mima Kaloprestija, priča o Marku Panelu, italijanskom borcu za ljudska prava. koji otkriva prošlost italijanskog društva i ogroman uticaj katoličke crkve koja je zaustavljala društvene reforme.

Kako je istakao glumac Andrea Boska, koga ćemo 23. septembra videti u ulozi glavnog junaka, zahvaljujući pobuni Marka Panela i njegovom višedecenijskom angažmanu i okupljanju sledbenika, slobodu i glas u društvu dobili su i ljudi s margine, oni koji se nikada ne čuju, ali i žene koje su bile među najvećim žrtvama tog konzervativizma.

U nedelju, 24. septembra, sa oznakom “ne propustiti”, pred publikom će biti izuzetni dokumentarac “Altri Comizi d Amore” , uzbudljiva posveta reditelja Masimiliana Finazera jednom od najvažnijih autora italijanske, ali i svetske kinematografije, Pjeru Paolu Pazoliniju.

Od naslova domaće kinematografije, festivalske projekcije imaće “Munje: opet!” Radivoja Raše Andrića, “Indigo kristal” Luke Mihailovića, “Usekovanje” Siniše Cvetića, “Vera” Nedeljka Kovačića.

O saradnji, značaju i podršci Festivalu italijansko – srpskog filma koji već osam godina doprinosi kulturnom povezivanju naših zemalja, ali i privrednom, juče jr govorio i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Kao poseban festivalski događaj koji se organizuje u italijanskoj ambasadi, najavljena je i modna revija našeg stiliste i dizajnera Igora Todorovića, čije su kreacije izazvale oduševljenje na nedavno završenom festivalu u Veneciji i stigle do stranica prestižnog časopisa “Vogue”.

Kako su istakli učesnici konferencije, pored mogućnosti da ovdašnji filmofili vide uzbudljiva ostvarenja novije produkcije iz dve zemlje, ovaj festival je za filmske profesionalce značajan kao mesto susreta, razmene iskustava, ostvarivanja saradnji i upoznavanja sa dostupunim modelima finansiranja filmskih produkcija i koprodukcija.

Ovim susretima prisustvovaće italijanski i srpski producenti i dustributeri, kao i distributeri i producenti balkanskih zemalja.

Poslednje veče festivala biće u znaku svečane dodele nagrada „Short with a View on F(ae)uture“ i projekcije srpskog trilera „Vera“ Nedeljka Kovačića i italijanskog filma „Da domani mi alzo tardi“ Stefana Venerusa.

Festival italijansko – srpskog filma organizovan je od strane udruženja za kulturu Excellence International, uz podršku Ministarstva za kulturu Italije, Ambasade Italije, Italijanskog instituta za kulturu, Ministarstva kulture Srbije i nacionalnog udruženja za turizam Italije ENIT.

Ulaz na sve projekcije u okviru festivala je Slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari