Mikelanđelo PistoletoFoto: De Martino/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Mikelanđelo Pistoleto jedan je od najistaknutijih živih italijanskih umetnika i jedan od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas, a njegova izložba „Preventivni mir“ biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 10. maja do 10. septembra.

Izložba je najavljena u rezidenciji ambasadora Italije, a tom prilikom je rečeno da će biti postavljena na dva sprata Muzeja i da ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog italijanskog umetnika. Ova sveobuhvatna antologijska izložba prikazaće celokupno njegovo delo uključujući i ona kapitalna: „Slike na ogledalu“, „Venera od krpa“, „Minus objekti“, „Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku“, „Treći raj“ i mnoge druge skulpture i instalacije, ali i fotografije, video zapise, rane akcije u javnom prostoru do najnovijih slika koje čine živopisni QR kodovi u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali se one mogu i aktivirati kao priče u digitalnom formatu.

Da u svetu angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno istaknuto mesto rekla je kustoskinja izložbe i direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić, dodavši da je on jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera. Od kada je stupio na umetničku scenu šezdesetih godina prošlog veka do danas, Mikelanđelo Pistoleto je umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta, uvažavanje različitosti i konstantno podučavanje sagledavanja šire slike od materijalnog sveta stvari.

Mikelanđelo Pistoleto
Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

– Aktiviranje umetnsti kroz društveno angažovanu praksu i povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja. On koristi umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju – ukazala je Kolarić.

Ona je pojasnila da naziv izložbe „Preventivni mir“ želi da bude omaž umetniku, dok istovemeno posetiocima omogućuje diskurzivan i mističan doživljaj.

– Izložba „Preventivni mir“ ne teži nekoj pacifističkoj retorici o miru, već je pozornica za alternativna rešenja i akcije uz pomoć kojih se dolazi do boljih društvenih i personalnih odosa, podseća na ljubav i međusobno razumevanje kao i uvažavanje svih suprotnosti i razlika. Delovati preventivno na polju negovanja mira i podsticanja tolerancije, kao i humanih vrednosti, čini se imperativom našeg doba, ali i jednog od imperativa i glavnih obeležja recentne umetničke prakse i istorijskog rada Mikelanđela Pistoleta – zapazila je direktorka MSUB.

Mikelanđelo Pistoleto
Foto: Profimedia

Ona se potom osvrnula na „Treći raj“, sveobuhvatno kolektivno i participativno umetničko delo, čiji je simbol osmislio Pistoleto, a koji predstavlja rekonfiguraciju matematičkog znaka infiniti.

– Preventivni mir je poziv na akciju svakog pojedinca i pojednike da se okrene plemenitim vrednostima ljubavi, tolerancije, negovanja različitosti i postane osvećeno biće Trećeg raja, u eri punoj izazova – kazala Kolarić i dodala da će upravo simbol Trećeg raja poslužiti kao vrhunac proslave ovogodišnjih jubileja koje zajedno proslavljaju Italija i Srbija. – MSUB će biti u prilici da izvede simbol Trećeg raja, napravljen od žive ograde u Parku prijateljstva, ispred muzeja kao znak mira i prijateljstva i pod okriljem jubileja 145 godina italijansko-srpskih diplomatskih odnosa i 100 godina od kada je ambasada Italije u Beogradu počela izgradnju – najavila je Kolarić.

Luka Gori, ambasador Italije, ukazao je na ekskluzivnost izložbe koja je iz niza razloga izuzetno važna. Prvi razlog je predstavljanje italijanske savremene umetnosti publici u Srbiji, jer je Italija uglavnom poznata po klasičnoj umetnosti. Zato je značajno predstaviti njeno delovanje na polju savremenog i modernog stvaranja.

– Mikelanđelo Pistoleto je najveći živi italijanski umetnik, značajan na međunarodnom planu. On živi uronjen u sopstveno vreme i tumači sve što se dešava u svetu. Sam naziv izložbe upućuje na razmišljanje koje nam je kroz umetnost svima blisko – kazao je Gori.

Sledeći razlog koji je ambasador naveo jeste učvršćivanje odnosa Srbije i Italije u godini obeležavanja brojnih godišnjica i jubileja.

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić takođe je istakao pomenuti značaj dodavši da je ova izložba za kulturnu publiku i državu privilegija, jer će biti u prilici da se susretnu sa 91.-godišnjim umetnikom, kao i svetskom baštinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari