Svetozaru Cvetkoviću Zlatni platan 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

Na ceremoniji zatvaranja 9. izdanja Festivala mediteranskog i evropskog filma Trebinje, glumcu Svetozaru Cvetkoviću svečano je uručena nagrada Zlatni platan za izuzetan doprinos kinematografiji.

On je, uz glumicu Natašu Ninković kojoj je isto priznanje uručeno pre nekoliko večeri na otvaranju festivala, drugi ovogodišnji laureat nagrade koja ga je, kako je izjavio, zatekla, iznenadila, i učinila mu veliku čast.

Svetozar Cvetković je tokom višedecenijske karijere sarađivao sa najvažnijim rediteljima jugoslovenske kinematografije, počev od kultnih autora crnog talasa, kao što su Dušan Makavejev i Živojin Pavlović, do Bahrudina Bate Čengića, Stoleta Popova, Slobodana Šijana, Miloša Miše Radivojevića, Gorana Paskaljevića, Puriše Đorđevića, Gorana Markovića…, i odigrao blizu sedamdeset filmskih i TV uloga.

Kao izuzetnog glumca upoznala ga je i publika van ovdašnjih granica, u stranim produkcijama i koprodukcijama u kojima je takođe igrao.
Među brojnim priznanjima koje je do sada dobio je i nagrada kritike za najboljeg glumca, The Houston Film Critics Society Best Actor Awars na 50. festivalu u Hjustonu, za ulogu koju je ostvario u ljubavnoj drami You go to my head, reditelja Dimitri De Klerka.

A primajući Zlatni platan, kako je objavio portal TrebinjeLive, Cvetković je izjavio:
– Bez obzira na to što svaka nagrada, po svom sadržaju, ima pogled unazad na životno delo i na neki način dobitnicima poručuje da se već pomalo odustalo od njih i da više ne očekuju mnogo preko onoga što su već pružili u životu, to nije slučaj sa trebinjskom nagradom – rekao je glumac koji je svojom umetnošću glume obeležio i ovdašnju kinematografiju, i pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari