Svetska premijera novog dokumentarca Gorana Radovanovića 1Foto promo 

Novi film reditelja Gorana Radovanovića, dokumentarac „Čekajući Handkea“, imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu 31. festivala Poruka čoveku (Message to Man) u Sankt Peterburgu, u Rusiji, koji se održava od 29. oktobra do 4. novembra.

Jedan od naših najnagrađivanijih dokumentarista na svetskim festivalima, čije je prethodno dugometražno dokumentarno ostvarenje „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj Sali” među brojnim priznanjima osvojilo i nagradu Beogradski pobednik za najbolji film u srpskom takmičarskom programu na Festu 2019, u novom filmu vraća se temi Kosova i Metohije.   

– Boravak nobelovca Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim igrani film “Enklava” – izjavio je Radovanović. – Dokumentarcem “Čekajući Handkea” želeo sam i da mu iskažem zahvalnost za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, i iskrenu darežljivosti koja se još uvek prepričava među Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče. Na kraju krajeva, ja sam i filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi, ako ne i najznačajniji deo. U ovom filmu pokušao sam da, za razliku od poslednjeg dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali” u kome je dominirao audio-zapis, napravim priču koja počiva isključivo na slici. Dakle, pokušao sam da napravim film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao „dijalog“. Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava. Ta, gotovo mediteranska lepota mesta  uputila me je na fotografiju kao osnovni element režije. U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnaijih srpskih snimatelja – istakao je Radovanović.

Radnja njegovog dokumentarca počinje kada vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, saznavši da je Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom slavnog pisca na svojoj vinariji, gde je on više puta boravio. 

Postavljanje ploče zahvalnosti književnom velikanu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji…

Ovaj dokumentarac sniman je tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči na Kosovu, a u njemu učestvuju Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, Sveštenik Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović. 

Goran Radovanović potpisuje i scenario zajedno sa Borisom Trbićem, a u ekipi filma su i montažer Nenad Pirnat, autor muzike Gavrilo Kujundžić, dizajner zvuka Aleksandar Protić, koji je pored Radovanovića i izvršni producent. Producentkinja je Jasenka Jasniger, a film je nastao u produkciji NAMA FILM-a, i u koprodukciji sa kućom Mir Media. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari