Svetska stagnacija je dala mogućnost individui da napreduje 1Foto: Petar Micić

Država ne pomaže ništa. Novo je što je pandemija. Sve ostalo je stara priča – tako Aleksa Nedić, basista benda Vizelj komentariše pomoć nadležnih umetnicima i muzičarima, koji su ostali bez prihoda jer su usled izbijanja pandemije korona virusa koncerti, svirke i festivali otkazani, a autori ostli bez zarade tokom krize.

Nedić u razgovoru za Danas predstavlja njegov novi bend, grupu Savana, čija je pesma „Vitalne susptance“ krajem nedelje imala premijeru na YouTube-u.

Ceo album pod nazivom „Tarangira“ izaćiće na jesen ove godine. „Devojke ne brinite“, kazuje Nedić i dodaje: „Vizelj takođe izbacuje novu pesmu, uskoro“.

Bend Savana, pored njega čine: Dario Vuksanović (gitara, vokal, sint produkcija) i Andrej Lovrić (gitara, vokal, produkcija) iz budvanske grupe Haze & Ash kao i Aleksa Majstorović (gitara, vokal) s kojim je Nedić ranije svirao u grupi Stepa.

– Ovo mu dođe ko neki nastavak te grupe sa naše tačke gledišta. Otud i ime „Savana“. Aleksa i ja smo hteli da nastavimo nešto kao što smo imali sa Stepom, a momci iz Haze & Asha su tražili novi zvuk. Ubrzo smo se sprijateljili, pa tako nastade ovaj bend – objašnjava Nedić.

Grupa Savana donosi inovacije na domaću scenu, prema njegovim rečima album „Tarangira“, koji obrađuje putovanje lirskog subjekta kroz imaginarnu pustinju, je konceptualan.

Svetska stagnacija je dala mogućnost individui da napreduje 2
Foto: Petar Micić

– To je ono što se zove „Desert Rock“. Dosta ljudi na ovim prostorima voli taj zvuk, ali se ne sećam da se iko bavio čistim zvukom ovog žanra. Pesme obrađuju putopis našeg lirskog subjekta koji od prve do poslednje pesme tranzituje od divljine do urbane sredine – konstatuje Nedić objašnjavaijući stil ovog beogradsko – budvanskog benda.

Pesme su snimane u oba grada dodaje on, a na pitanje da li se među njima formirala energija kojom su zračili bendovi bivše Jugoslavije, oko kojih su se mase fanova okupljale, kaže da ne zna, vreme će pokazati.

– Ne doživljavam ovaj bend na taj način već smatram da je ovo nešto što će ostaviti trag bilo tu mase fanova ili ne. U bendu vlada interesantna hemija, nisam ni razmišljao o drugom projektu dok nisam upoznao momke iz Budve i shvatio da bismo mogli da stvorimo nešto autentično zajedno – ukazuje Nedić i dodaje da koncerti ovog benda neće biti česti, ali će svaki biti za pamćenje.

Kad smo kod koncerata, upitali smo ga i to kako se osećate zbog „stagnacije“ po pitanju svirki i festivala koji su do daljnjeg odloženi zbog izbijanja pandemije korona virusa i zabrane okupljanja: „Mislim da nam je svima pomoglo da se malo posvetimo sebi, da se napunimo kreativnom energijom i da će nam to sada dosta pomoći u stvaralačkom procesu. To što je svet stagnirao ne znači da su i ljudi. Svetska stagnacija je dala mogućnost ljudskoj individui da napreduje na ličnom planu“, primećuje on i dodaje da je na formiranje zvuka uticao muzički ukus u svom najčistijem obliku.

– Svaki muzičar mora imati bar jedan bend gde može da radi šta hoće. A mi radimo upravo to. Izolacija je uticala na nas tako što smo odlučili da izbacimo pesme ranije i damo ljudima novu muziku kad im je najpotrebnija – ukazuje Aleksa Nedić, a priupitan da nam otkrije kako će da potroši 100 evra, on otkriva: „Na još nove muzike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari