Svetski dan knjige i autorskih prava - sećanje na Servantesa i Šekspira 1

Srpsko književno društvo u petak je unapred čestitalo svima koji se na bilo koji način bave štampanom reči, profesionalno ili kao ljubitelji, Svetski dan knjige i autorskih prava koji se od 1995, odlukom Uneska, planetarno obeležava 23. aprila.

“Književnim stvaraocima želimo mnogo stvaralačke radosti, bolju zaštitu autorskih prava, redovnije i veće honorare! Čitaocima/čitateljkama pregršt književnih otkrića i uzbuđenja. Tumačima nadahnuta iščitavanja i pronicanja. Svima koji se knjigom profesionalno bave puno uspeha”, kratko je saopšteno iz Srpskog književnog društva.

Zvanično, 23. april je izbran je za Svetski dan knjige kao dan smrti dva svetska književna velikana – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira 1616, iako oni nisu ovaj svet napustili istog dana, jer Španija i Velika Britanija njihovog doba nisu računale vreme po istom kalendaru.

Koreni ovog slavljenja knjige potiču iz Katalonije, gde je 1926. prvi put obeležen dan Servantesovog rođenja 7. oktobar, koji je ubrzo proglašen za Španski dan knjige, a četiri godine kasnije “pomeren” na 23. aprila kad se po gregorijanskom kalendaru slavi praznik Svetog Georgija.

Britanci, upravo da bi izbegli crkvene praznike – Vaskrs i Đurđevdan, Svetski dan knjige od 1998. obeležavaju prvog četvrtka u martu i to kao dobrotvorni događaj – sva deca koja se redovno školuju dobijaju vaučer za kupovinu knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari