Svetski rekord u broju učesnika 1

U galeriji Leskovačkog kulturnog centra sinoć su otvorene dve izložbe – jedna takmičarska sa radovima mladih strip autora Balkana i druga sa crtežima dosadašnjih laureta, čime je počela jubilarna Dvadeseta balkanska smotra mladih strip autora.

Organizatori ove manifestacije su: Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Jubilej je krunisan svetskim rekordom po brojnosti učesnika smotre – britanski strip teoretičar Pol Gravet, autor kultnog dela „1001 strip koji morate pročitati pre smrti“ tvrdi da je reč o 2.789 mladih strip crtača iz 61 zemlje, kažu organizatori, napominjući da Ministarstvo kulture i informisanja nije pomoglo održavanje ove slavljeničke Smotre, već su „priskočili grad Leskovac i Francuski institut“.

Oni podsećaju da je Balkanske smotre mladih autora jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter – u Leskovcu se svake godine nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana. Cilj ove manifestacije je bolje povezivanje nacionalnih kulturnih scena balkanskih zemalja i razvijanje njihove saradnje. Na festivalu se dodeljuje plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji, koju će ove godine dobiti Žika Bogdanović i Dragan Stokić Rajački. Takođe, dodeljuje se i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, čiji je ovogodišnji dobitnik Saša Dimitrijević iz Niša.

Tokom tri dana na 20. smotri planirano je 24 dešavanja: izložbe, predavanja, promocije, radionice, tribine, prikazivanje dokumentarnih filma o stripu. Dolazi i četrdesetak gostiju iz Francuske, Belgije, Turske, Grčke, Makedonije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Rumunije, a poseban kuriozitet čini gostovanje njujorškog scenariste Aleksandra Simonsa, koji u svojoj radnoj biografiji ima Dizni i DC, kao i pisanje Betmena, Skubi Dua i Arčija, Dimitrija Narožnog, strip crtača iz Moskve.

Balkanska smotra ove godine će posebnu pažnju posvetiti strip autorkama. Francuska autorka Klemans Vaser Dem sutra će u Narodnom Muzeju u Leskovcu otvoriti izložbu „Savremeni francuski ženski strip“.

Nagrade i balkanski savez

Najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji – plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ove godine u Leskovcu dobiće Žika Bogdanović i Dragan Stokić Rajački. Ovogodišnji dobitnik internacionalne nagrade „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip je Saša Dimitrijević iz Niša. Najavljeno je potpisivanje balkanske deklaracije o partnerstvu i saradnji među festivalima, koji će potpisati predstavnici Leskovca, Beograda, Niša, Sombora, Kragujevca, Prizrena, Laktaša (BiH), Herceg Novog (Crna Gora) i Sofije (Bugarska). To će biti formiranje svojevrsnog balkanskog saveza strip festivala, čiji će osnovni zadatak biti kulturna razmena, međusobna podrška i osnaživanje manifestacija za koje ne postoji dovoljno sluha u državnim kulturnim politikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari