U Festovom programu dokumentarnih filmova „Činjenice i slagalice“ u Dvorani kulturnog centra danas od 16 sati biće prikazan domaći film reditelja Srđana Kneževića „Centar za pranje filmova“. Svi oni koji nisu uspeli da pohvataju zakulisne radnje u srpskoj kinematografiji u poslednjih desetak godina, donošene s vremena na vreme u novinskim natpisima, skrajnute prostorom koju kultura ima u medijima i zasenjene mnogo većim aferama u drugim oblastima savremenog srpskog tranzicijskog društva, naći će ih u Kneževićevom filmu na jednom mestu.


Zahvalivši selektoru i Direkciji Festa što su ga uvrstili u program, Knežević je juče na konferenciji za novinare u Sava centru primetio da su, nakon zatvorenih projekcija za novinare u jesen prošle godine, vesti u medijima o njegovom ostvarenju bile retke. „Problem je u društvu što se svi nečega plaše“, istakao je on. Uvezujući u jedan niz priču o problemu Avala filma, tihom gašenju Instituta za film i njegovom preobražavanju u Filmski centar Srbije i konačno o finansiranju filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“ po diskrecionom pravu vlade i odluci ministra Mlađana Dinkića, Knežević započinje film u trenutku demokratskih promena, nakon kojih su počele brojne afere.

Autor smatra da njegov film ipak u praksi neće pokrenuti nikakvu lavinu zbivanja. Sve pozicije u filmskom svetu su zauzete, dodao je on, i skoro da nema mogućnosti za delovanje. Najzad, ne samo da filmski autori i novinari teško mogu da dođu do dokaza, već oni koji bi za ove probleme trebalo da budu zainteresovani – vlast i nadležna tužilaštva, to nisu. Knežević je predstavnike tužilaštva takođe zvao na ranije projekcije svog filma, ali oni se pozivu nisu odazvali, tražeći od njega da u pisanom obliku dostavi ono što ima da kaže i pored toga što je njihov zadatak da se bave istraživanjem. Kada je on sam pokušao da se bavi njihovim poslom za potrebe svog filma, nije daleko dogurao.

Ne samo da u filmu ostaju otvorena pitanja gde su nestala dokumenta o radu jedne budžetske institucije kakav je FCS ili kako su potrošena sredstva Pokrajinskog sekretarijata za kulturu namenjena čuvanju kopija Zvezda filma koje su nepovratno propale, već nema ni velikog broja sagovornika sa one druge, često prozivane strane. Osim Branislava Lečića, prvog ministra kulture nakon promena, kome se spočitava pokušaj prodaje Avala filma, u Kneževićevom ostvarenju nema svedočenja ni potonjeg, takođe često pominjanog ministra kulture Dragana Kojadinovića, ni reditelja Srđana Dragojevića autora filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“ koji je koštao koliko i iznos čitavog budžeta za kinematografiju. Zakazani razgovor je i Vuk Drašković, takođe pomenut u filmu, otkazao u poslednjem trenutku, a do Đorđa Milićevića, prvog direktora FCS, na adresama i brojevima telefona koje je imao, Knežević takođe nije došao. Ostao je tako niz svedočenja i stranica ponekog dokumenta do neke sledeće afere, novinskog napisa o njoj ili možda novog filma.

Zasad bez odgovora

Iz „Centra za pranje filmovaô ostalo je dosta materijala, a od šest, sedam tema pokrenutih unutar njega mogla bi se napraviti epizoda od 40, 50, minuta u jednoj mini seriji. Za tako nešto, tvrdi Knežević, ovdašnje televizije nisu zainteresovane. Takođe, njegov film nije uvršten ni u selekciju festivala Slobodna zona, a na ponudu polusatnog dokumentarca u vezi sa problemom Avala filma sa Beogradskog festivala dokumentarnih i kratkometražnih filmova nije stigao odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari