Tarik Ali: EU neće Srbiju zato što je proruska 1

– Ne verujem da će se Evropska unija brzo raspasti, ali neće dopustiti Srbiji da u nju uđe zato što je proruski i slovenski orijentisana. Drugi problem je što je za članstvo u EU uslov i ulazak u NATO na način na koji Istočna Evropa uključena u to. Radi se besramno – poručio je preksinoć Tarik Ali.

Ovaj britanski intelektualac pakistanskog porekla, pisac, levičar, politički aktivista, novinar, sineasta, urednik Revije Nove levice“ to je rekao otvarajući novu sezonu Filozofskog teatra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Veče pre togae bio je prvi gost u novoj sezoni ove tribijne u HNK Zagreb.

Tarik Ali, zbog kog je Scena „Raša Plaović“ NP, bila ispunjena do poslednjeg mesta, a još više posetilaca ostalo ispred video bima u holu, objasnio je zbog čega je glasao za Bregzit, u čemu je razlika između Velike Britanije i Grčke kad je reč o EU, šta svet očekuje posle predsedničkih izbora u SAD i zbog čega se zalaže za balkansku federaciju, a ne obnovu nekadašnje SFRJ.

– Svet neće biti mirno mesto kad Hilari Klinton dođe na vlast. Nisam ljubitelj Vladimira Putina, ali on nije taj ko provocira, to su SAD i NATO, koji žele da ga uklone zauvek. Putin radi samo ono radi SAD – štiti državne i nacionalne interese… Neće doći do trećeg svetskog rata, ali neke stvari koje se događaju su zastrašujuće – poručio je, između ostalog, Tarik Ali.

Prema njegovim rečima, plan o socijalnoj Evropi je uništen, a u EU dominira nemačka elita, koja krizu na Volstritu nije iskorstila za istinske reforme, pa je sadašnje evropsko stanje kao „gips na rani koja još krvari“. Ali tvrdi da „EU Grčku nije kažnila zbog duga, nego kao primer drugima“, što je razlog zbog kog je on glasao za Bregzit. Stanje na Balkanu opisao ja kao depresivno. On smatra da su „veliki novac i kapital donirali sve poltičke partije, pa se politčari sa ovih prostora isto ponašaju, oblače i govore jer ih plaća isti novac“. Program i u Beogradu i u Zagrebu vodio je osnivač Filozofskog teatra Srećko Horvat, hrvatski filozof, politički aktivista i jedan od osnivača panevropskog pokreta za radikalnu demokratizaciju Evrope (DiEM 2025). U Beogradu mu je pomagala dramaturg Maja Pelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari