Tehnika pred publikom: Minimalna zarada, prekovremeni rad, nepravedno zanemareni... 1Foto: FoNet/ snp.rs

– Tehnički sektor Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu pridružio se danas inicijativi kolega umetničkih jedinica orkestra, hora i baleta za poboljšanjem materijalnog položaja zaposlenih i ukazivao da većina zaposlenih u tehnici prima minimalnu zaradu, koja je daleko ispod prosečne plate u Srbiji.

Dopis tehničkog sektora SNP pročitan je, u četvrtak uveče, pred publikom neposredno pred početak izvođenja predstave „Revizor“ i u njemu se ističe da u srcu svakog pozorišnog čina, svake predstave, leži snaga umetničke kreacije.

Da bi ta čarolija zaista zaživela na sceni, potrebna nam je podrška i predanost onih u tehničkom sektoru, čija veština i posvećenost omogućavaju da se desi magija na „daskama koje život znače“. Toj skrivenoj armiji iza kulisa dugujemo neizmernu zahvalnost, ističe se u dopisu.

Oni su kreatori svetlosti, zvuka, videa, dekora, kostima, obuće, scenske šminke i frizure, rekvizite i kompletnog vizuelnog identiteta i svih scenskih promena tokom predstave, koji podjednako doprinose atmosferi i uživljavanju publike u umetničko delo, dodaje tehnika.

Većina zanata u tehnici se uči godinama i generacijama, samim tim se do kvaliteta dolazi dugogodišnjim mukotrpnim radom, dodaje se u dopisu i ukazuje da su radnici u tehničkom sektoru često nepravedno zanemareni i suočavaju se sa istim izazovima, kao i ostali u pozorištu, niske plate, nedostatak podrške i činjenica o konstantnom manjku broja zaposlenih i gašenjem radnih mesta, što dalje dovodi do potrebe za prekomenim radom.

Tehnički sektor upozorava i na problem zapošljavanja novih kadrova, što otežava funkcionisanje, jer su produkcije sve veće.

Stoga pozivamo sve relevantne aktere, uprave pozorišta, vlasti, sindikate i umetničke organizacije i druge ustanove kulture,- da zajedno radimo na pronalaženju rešenja koja će poboljšati položaj radnika u kulturnim institucijama i omogućiti im pravedne uslove rada, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari