Tematska izložba uz kustosko rukovođenje 1Foto: sabac.rs

U galeriji Narodnog muzeja u Šapcu otvoren je 63. Oktobarski salon, najstarija likovna manifestacija na ovim prostorima, jer je šabački Salon stariji i od beogradskog.

Osnovali su ga tada mladi šabački umetnici, pored ostalih Milić od Mačve, Desanka Stanić, Krsta Aleksić…

Otvarajući Oktobarski salon Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca, istakao je da on predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja u gradu i najdugovečnija je šabačkom kulturna manifestacija.

Upućujući čestitke organizatorima i Narodnom muzeju Kostadinović je rekao da Šabac može biti ponosan na svoje ustanove kulture koje su spremne i hrabre da prate savremene umetničke tokove i pred sve građane iznesu kvalitetne sadržaje. Izložba je otvorena do 30. novembra.

Sve do sada Oktobarski salon predstavljao je presek likovne scene grada u jednoj godini. Posebna vrednost što su neka nagrađena dela otkupljivana, tako da je formirana svojevrsna zbirka vrednih likovnih radova. Ove godine potpuno je izmenjena koncepcija, umesto žiriranja radi se o tematskoj izložbi uz kustosko rukovođenje.

Salon je transformisan u skladu sa idejom o potrebi izdvajanja određenih fenomena u savremenoj umetnosti i njihovog dubljeg tumačenja i analize. Kustosi izložbe, istoričari umetnosti Nela Tonković i Filip Kovačević, pozvali su jedanaestoro umetnika u čijem dosadašnjem radu su vidljivi odrazi teme Salona: „Grad i sećanje“.

Imajući na umu da je Salon osnovan kao izložba šabačkih umetnika, kustosi su odabrali šestoro umetnika čiji rad je vezan za Šabac i petoro sa scene vizuelnih umetnosti u Srbiji, kako bi prikazali na koje sve načine savremena umetnost u našoj sredini tretira temu odnosa grada i sećanja.

Umetnici koji ove godine učestvuju na Salonu su: umetnički par diSTRUKTURA, Ivana Ivković, Miloš Janković, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Brana Nikolić, Zvonko Petrović, Bojan Radojčić, Ivan Stanić, Tatjana Todorović i Saša Tkačenko.

Muzej prvi put učestvuje u produkciji

Narodni muzej Šabac ove godine prvi put učestvuje u produkciji radova za Oktobarski salon, imajući u vidu da je njegova tema pogodna za nastanak site specific radova, te su tako Ivana Ivković, Zvonko Petrović, Ivan Stanić i Saša Tkačenko proizveli u potpunosti nove radove za ovu izložbu. Takođe, ovo je prva godina saradnje sa Kolekcijom Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda, zahvaljujući kojoj je u selekciju ovogodišnjeg Salona uvršten rad Goranke Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari