Tihi ljubitelji knjige i posetioci sajamskih promocija 1

Godina u kojoj SPC obeležava osam vekova samostalnosti prošla je bez ijednog prigodnog crkvenog izdanja na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Na štandu Srpske patrijaršije našla se doduše, u luksuznoj kutiji zapakovana, monografija sa luksuznom cenom, zbog koje su mnogi na prvi pogled pomislili, privučeni grbom i ambalažom, da se SPC (ne)opravdano kritikuje zbog (ne)obeležavanja sopstvenog jubileja.

Iza luksuznog pakovanju jeste sjajna monografija posvećena 800. godišnjici samostalnosti SPC, ali nije crkveno izdanje, nego deo prošlogodišnje produkcije IK Data Status – Srpska pravoslavna crkva – osam vekova istorije u slici i reči, čiji su autori Boris Stojković, Valentina Vuković i Srđan Ercegan.

Iako na štandu Patrijaršije prigodnog jubilarnog crkvenog izdavaštva nema, jubilej je našao mesto u ovogodišnjem sajamskom programu, što je možda razlog da se ovih dana na Sajmu knjiga može videti više sveštenika, monaštva pa i srpskih vladika, neko nekoliko poslednjih godina zajedno.

Većina arhijereja SPC su tu kao tihi ljubitelji knjige i posetioci sajamskih promocija, mada su neki od njih i učesnici sajamskog programa. Svečanom otvaranju sajamskog predstavljanja Republike srpske prisustvovao je mitropolit dabro-bosanski Hrizosom (Jević), član Sinoda SPC, jer je ovogodišnji nastup RS u znaku 500. godišnjice Goraždanske štamparije, druge u istorije štampe na srpskom jeziku i na Balkanu.

Izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko-primorske predstavila je izabrana dela mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) u 36 knjiga. Interesovanje je bilo veliko, a na sajamskoj promociji govorili su, pore mitropolita Amfilohija i episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo, akademik Matija Bećković, direktor SKZ Dragan Lakićević, protojerej-stravrofor Radomir Nikčević i profesor Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta Bogoljub Šijaković.

Dan kasnije Svetigora je za izbrana dela mitropolita Amfilohija dobija sajamsku Nagradu za najboljeg izdavača u dijaspori u 2019, a mitropolit Amfilohije je učestvovao i na predstavljanju knjiga drugih autora.

Da li je bio planiran kao govornik ili ne, tek u četvrtak uveče iznenadio je voditelja na predstavljanju srpskog prevoda sa grčkog jezika doktorske disertacije episkopa bačkog Irineja (Bulovića), člana Sinoda i portparola SPC u prepunoj sajamskoj sali.

Vladika Irinej 1980. je doktorirao na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta, na temu Tajna razlikovanja božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetom Marku Efeskom. Osim mitropolita Amfilohija i vladike Irineja o doktoratu su govorili i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) i episkop kruševački David (Perović), koji je zbog svirke i pevanja na susednom štand, u imao vidni problem sa koncentracijom pri iskazivanju divljenja ovom delu, koje su objavili Beseda – izdavačka kuća Eparhije bačke i Matica srpska.

U publici, među brojnim sveštenstvom i službenicima Patrijaršije, bile su i vladike niški Arsenije i bivši kanadski Georgije. Promociju je organizovala Patrijaršijska biblioteka koja je, kako se čulo, ove godine zadužena za sajamski program SPC.

Vladika sremski Vasilije (Vadić) govorio je na predstavljanju monografije Saborna crkva Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima, a za 26. oktobar je najavljen i dolazak episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija (Durića), na sajamsku promociju njegove autobiografije, koju je objavila IK Vukotić media.

Autobiografija vladike Grigorija Gledajmo se u oči, za desetak dana doživela je dva tiraža i, prema prečima izdavača, izazvala veliko interesovanje i u Srbiji i u celom regionu. To je jedan od traženijih naslova na Sajmu, koji se može naći i na štandu Eparhije zahumsko-hercegovačke, na kome su takoreći za jedan dan planula višetomna Patrologija – Sveti oci vladike Atanasija (Jevtića).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari