Krajem maja je na Kapitolu (Musei Capitolini) otvorena izložba posvećena geniju renesansne umetnosti Mikelanđelu Buonarotiju pod nazivom – „Susretnite univerzalnog umetnika“. Godina 2014. markira 450-godišnjicu smrti Mikalenđela Buonarotija, čije je potpuno ime glasilo Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.


Mikelađelo je rođen 1475. u Toskani, studirao je i radio u Firenci i Rimu. Umro je u „večnom gradu“ u osamdeset i osmoj godini, dubokoj starosti za ono vreme. Izložba „Mikelanđelo 1564-2014. Susretnite univerzalnog umetnika“ u Kapitolinskim muzejima u Rimu predstavlja u otsecima na tri sprata ovog muzeja više od 150 umetničkih objekata ovog genijalnog umetnika. Tematski, težišta ove izložbe su podeljena u devet sekcija koje opisuju život i delo jednog od najsvestranijih umetnika renesanse – u arhitekturi, slikarstvu (freskopisu), skulpturi i književnosti. Razume se, najznačajnija Mikelađelova dela – freske Sikstinske kapele ili statua Davida ili Piet – zbog onoga što organizatori izložbe nazivaju „non-transportable“ , nisu mogla biti izložena u originalima, već u zadivljujućim kopijama i replikatima.

Od „Hristosa sa krstom“ preko „Pisma Mikelanđela Lorencu“ do reprodukcija „arhitekstonske plastike bazilike Sv. Petra“ provlači se crvena nit ove zadivljujuće izložbe koja tematizuje modernitet i antiku, život i smrt, rat i mir, slobodu i zakone, zemaljsku i nebesku ljubav. Eksponati za ovu izložbu su iznajmljeni iz Galerije Ufici, Britanskog muzeja, Luvra. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom predsednika republike Italije i gradskog saveta Rima za kulturu.

Mikelanđelo svojim umetničkim opusom na idealan način ovaploćuje filozofiju humanizma, a ova prigodna izložba predstavlja izvanredni kompendijum celokupnog njegovog genijalnog umetničkog opusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari