– Projekat „Titlovanje 100 domaćih filmova za osobe sa oštećenjem sluha“, koji realizuje Međunarodna organizacija mladih lidera i preduzetnika JCI iz Novog Sada, predstavljen je juče u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Cilj projekta je podizanje nivoa svesti našeg društva o nedostupnosti domaćeg kulturno-umetničkog sadržaja osobama sa oštećenjem sluha. Ministarstvo kulture prepoznalo je značaj ovog projekta i odobrilo inicijalna sredstva, a preostala sredstva za realizaciju projekta odobrio je Fond za otvoreno društvo.

Selekciju 100 najznačajnijih ostvarenja domaće kinematografije napravio je profesor istorije filma na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Nikola Stojanović, a organizacija JCI poklanja svim udruženjima gluvih i nagluvih Srbije, kao i svim školama koje obrazuju decu sa oštećenjem sluha po 100 DVD-a sa titlovanim filmovima. Predsednica organizacije JCI Andrea Mladin dodelila je prvi komplet od 100 DVD-a sa titlovanim filmovima predsedniku Saveza gluvih i nagluvih Milosavu Jovanoviću. Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je da je potrebno omogućiti kulturne i medijske sadržaje pristupačnijim osobama sa oštećenjem sluha. Neki od naslova koji su od juče dostupni osobama sa oštećenjem sluha u titlovanoj verziji su „Sakupljači perja“, „Mi nismo anđeli“, „Zona zamfirova“, „Balkan Express“ i drugi domaći filmovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari