Treći javni čas crtanja po modelu u okviru programa Umetnost za sve 1

Treći javni čas crtanja, inspirasan autorom najpoznatijeg vriska na svetu, norveškim ekspresionistom i simbolistom Edvardom Munchom, biće održan u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u nedelju, 18. marta u popodnevnom terminu.

Zbog velikog interesovanja, polaznici će moći da kupe ulaznice za čas u Velikoj galeriji svakog dana između 14 i 20 časova. Cena ulaznice ostaje ista – 200, a na dan časa iznosiće 300 dinara. Nakon časa biće prikazan film Let the Scream Be Heard, o Munchovom životu i radu, od 21 čas. Pop up izložba radova polaznika moći će da se pogleda do 22 časa.

Zasnivajući svoje slikarstvo isključivo na emocijama: „Ne verujem u umetnost koja nije kompulzivna posledica čovekove potrebe da otvori svoje srce!“, Munch je inspirisao nemačke ekspresioniste boraveći u različitim gradovima ove zemlje krajem XIX veka.

Otkupljena Munchova dela proglašena su degenerativnim od strane nacista i povučena, ali njegov uticaj nije mogao biti zbrisan tako lako. Pored ekspresionista, fovisti su videli njegova dela tokom izložbe u Francuskoj i pozvali ga da im se pridruži na svojoj grupnoj izložbi 1906. godine. Čuveni Vrisak iz 1893. jedna od najreprodukovanijih i najprepoznatljivijih slika na svetu, svojim konturama može da se tumači kao preteča fovističkog stila.

Ekspresionizam zasnovan na (negativnim) emocijama i veoma intimni simbolizam koji je Munch negovao u svom slikarstvu zapravo su reflektovali njegovo loše mentalno zdravlje. Sumirani u delima Melanholija i Vrisak, Munchovi napori da prikaže univerzalnu patnju čoveka na prelasku u XX vek, aktuelni su i u XXI veku. Njegovo loše mentalno stanje delom je bilo uslovljeno neprihvatanjem publike, pre svega u rodnoj Norveškoj, koja ga danas slavi i poseduje najbogatiju kolekciju njegovih radova.

I ovoga puta u ulozi modela biće manekanka Maja Atanasijević Zipa Yoma, koja svojom sposobnošću transformacije ostaje nepresušna inspiracija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari