TRUE ROMANCE: Kad govorimo o ljubavi, u glavi odmah aktiviramo stvaranje gomile idealnih i suprotnih slika. Mislimo na žarko obožavanje i ohlađena osećanja, na srce koje se zaledilo ili je u plamenu. Šetnja po oblacima ili pad u ponore očaja – ove metafore ljubavi, koje u svako doba mogu da se prizovu, nisu otkriće reklamne i filmske industrije.

TRUE ROMANCE: Kad govorimo o ljubavi, u glavi odmah aktiviramo stvaranje gomile idealnih i suprotnih slika. Mislimo na žarko obožavanje i ohlađena osećanja, na srce koje se zaledilo ili je u plamenu. Šetnja po oblacima ili pad u ponore očaja – ove metafore ljubavi, koje u svako doba mogu da se prizovu, nisu otkriće reklamne i filmske industrije. Njihovi koreni sežu daleko natrag do početaka zapadnoevropske kulture novog doba.
Izložba „True Romance. Alegorije ljubavi od renesanse do danas“ u bečkoj Kunsthalle, u čuvenoj Muzejskoj četvrti, odslikava kako je „veliko osećanje“ artikulisano u likovnoj umetnosti. Polazna tačka je italijanska renesansa, kada je prvi put slikovno komprimovana tema ljubavi u okruženju petrarkizma i neoplatonskog ponovnog otkrića antike. Cilj izložbe je da se pokaže koje su konstante i promene određivale prikazivanje ljubavi u smenama vremena i estetskih shvatanja. Ona se kreće od mitoloških predstavljanja „nebeske“ i „zemaljske“ ljubavi u renesansi, do ispraznosti i masovnog širenja tradicionalnog ljubavnog koda kao robe, kao i današnjih novih oblika cene ljubavi.
Ljubavni kodovi koji se trenutno mogu naći u umetnosti prvenstveno se, doduše, bave neispunjenom čežnjom i rasprodajom ljubavi koja je u eri bezgranične konzumacije postala zamenljiva roba. A ipak se sama tematizacija gubitka orijentiše ka idealu koji i dalje deluje iz dubina naše kulturne prošlosti. Uz pretežno savremeni deo, izložba pokušava da povuče paralele između istorijski uvreženih predstava i savremene umetničke prakse. Na izložbi će, između ostalih, moći da se vide dela Marine Abramović, Krisa Kaningema, Ota Diksa, Albrehta Direra, Trejsi Emin, Žana Ženea, Gustava Klimta, Džefa Kunsa, Dore Mar… Izložba je projekat Kunsthalle u Kilu i Umetničkog udruženja Šlezvig-Holštajna u saradnji sa bečkom Kunsthalle i minhenske vile Stuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari