Višemedijska izložba „Preobražaj“ Dragane Anđelić biće otvorena večeras od 19 sati u beogradskom Javnom kupatilu „Dunav“ (Cara Dušana 45). Dragana Anđelić, rođena u Varešu (BIH, 1982), Akademiju umetnosti – smer slikarstvo – završila je u Banjaluci 2005. godine. Student je Interdisciplinarnih magistarskih stidija Univerziteta umetnosti u Beogradu na grupi za višemedijsku umetnost i grupi za teoriju umetnosti i medija.

Višemedijska izložba „Preobražaj“ Dragane Anđelić biće otvorena večeras od 19 sati u beogradskom Javnom kupatilu „Dunav“ (Cara Dušana 45). Dragana Anđelić, rođena u Varešu (BIH, 1982), Akademiju umetnosti – smer slikarstvo – završila je u Banjaluci 2005. godine. Student je Interdisciplinarnih magistarskih stidija Univerziteta umetnosti u Beogradu na grupi za višemedijsku umetnost i grupi za teoriju umetnosti i medija. U svom dosadašnjem radu nekoliko puta je nagrađivana (nagrada Akademije umetnosti u Banjaluci za slikarstvo 2003, nagrada muzeja „Kozare“ iz Prijedora za grafiku 2002). Bavi se višemedijskim umetničkim praksama, režijom, teorijom umetnosti i medija, slikarstvom, fotografijom i dizajnom.
Kao prvi događaj u okviru valjevske manifestacije Tešnjarske večeri, večeras od 20 sati u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, biće otvorena samostalna izložba Malgožate Černik, okarakterisane kao „izvanredna poljska slikarka mlađe generacije, karika u lancu ’poljskih kolorista’“, saopštavaju organizatori ove postavke. Rođena u Krakovu, studirala je najpre grafiku, zatim skulpturu i druge forme umetničkog izražavanja, da bi se na kraju priklonila slikarstvu. Značajan je njen rad na postavljanju scenografija u varšavskom „Velikom teatri“. Njene autorske izložbe inspirisane stvaralaštvom poljskog nobelovca Vladislava Stanislava Rejmonta, dosad su postavljane čak 11 puta u Poljskoj i inostranstvu, uz laskave kritike. Valjevskim i srpksim ljubiteljima likovnog stvaralaštva predstaviće se sa četiri triptiha i jednim diptihom velikog formata (akrilik na platnu), nastalim ove godine, inspirisanim izlascima i zalascima Sunca, kao i putovanjem u Srbiju i Valjevo.
Izložba skulptura nastalih tokom ovogodišnje, 23. po redu, Umetničke kolonije „Bakar“ u Boru, upriličena je u Galeriji borskog Muzeja rudarstva i metalurgije. Učesnici kolonije, Dragi Čučuović, Vesna Milojković, Mihailo Gerun, Sava Bosioković, Ljubomir Lacković i Vlasta Filipović, predstavljaju se sa po tri svoja rada koja su u proteklih mesec dana nastala u Livnici fazonskih odlivaka u Boru. Više od dve decenije trajanja Umetničke kolonije „Bakar“ dale su više od 400 skulptura, a nakon Bora izložba ovogodišnjih radova biće postavljena u Galeriji na Andrićevom vencu u Beogradu, a potom i u više gradova u Srbiji.
– Za Miloja Mitrovića čula sam u Skandinaviji, i trebalo mi je godinu dana da stupim s njim u kontakt, iako mi je komšija iz Valjeva. Podstaklo me je da, ako nešto vidi beli svet, to moraju da vide i moji sugrađani. Biću najsrećnija onog trenutka kad ove zebre ožive i na pešačkim prelazima ispred škola, gde naša deca 1. septembra počinju odbrojavanje svojih školskih dana. Veliku podršku dobila sam od TV Požega, kao i od opštinske uprave – kaže Razumenka Marković, vlasnica galerije Rim u Požegi, u kojoj je 3. avgusta otvorena izložba slika Miloja Mitrovića.
– Zebrine šare su potpuno van haosa prirode, zebrine šare predstavljaju najsređeniji oblik prirodnog ukrasa nekoga živoga bića. Zbog toga što su te šare na zebri apstraktne, ako bi smo poklopili onaj deo gde su šare, dobili bi smo sliku takozvanog oparta, optičke umetnosti, dobili bi smo sliku jednog potpunog apstraknog savršenstva crno-belih boja. Miloje Mitrović izabrao je apstraktni motiv na telima konkretnih životinja da izmiri stari sukob između apstaktnog i figurativnog slikarstva – rekao je, između ostalog, Raša Popov na otvaranju izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari