U kraljevstvu aforizma 1

Međunarodni festival humora i satire „Satira fest 2018“ pod sloganom „U kraljevstvu aforizma“ biće održan večeras od 19:30 sati u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Satira festa je posvećeno 120-godišnjici objavljivanja prve knjige aforizama u Srbiji, koju je napisala kraljica Natalija Obrenović (1859-1941) a o čijem delu će govoriti književnik i teoretičar satire Vitomir Teofilović. Festival će okupiti najbolje satiričare – njih 34 i to iz Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na konkursu je učestvovalo 106 aforističara i više od 3.200 aforizama, a izbor ovogodišnjih učesnika napravio je Slobodan Simić, selektor Festivala. Tradicionalno, i ovaj put će biti dodeljene nagrade – autoru najboljeg aforizma izgovorenog na Festivalu Nagrada „Vuk Gligorijević, kao i nagrade o kojima je odlučivao Umetnički savet festivala: Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Mitar Đerić Laki, Slobodan Simić, Vesna Denčić, Aleksandar Čotrić i Bojan LJubenović. Prema njihovoj oceni nagradu „Rastko Zakić“ za najbolju satiričnu pesmu, u konkurenciji 70 pesnika, zaslužila je Mariana Kunbar iz Jerusalima, a priznanje za najbolju satiričnu priču, između 68 autora, ide u Sombor, u ruke Tomislava Drvara.

Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga „Za hrabrost u satiri“ biće uručena multimedijalnom umetniku Dragoljubu Mićku LJubičiću. Priznanje za ukupan doprinos satiri poneo je aforističar Srba Pavlović iz Beograda. Dobitnici nagrade „Zlatni krug“ za afirmaciju i popularizaciju satire u svetu su prof. dr Branko Mikašinović iz Vašingtona, priređivač Antologije srpske satire i aforizama objavljene na engleskom jeziku u SAD, i Martin Prebuđila, književnik i književni prevodilac iz Stare Pazove za prevod srpskih aforizama na slovački i slovačkih na srpski jezik.

Po prvi put na „Satira festu“, odlukom žirija na čijem čelu je bio Jugoslav Vlahović, biće uručena nagrada za satiričnu karikaturu „Nikola Otaš“, karikaturisti Toši Borkoviću. „Satira fest“ organizuje Beogradski aforističarski krug, a ulaz na manifestaciju je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari