U Narodnom muzeju počinje Međunarodna smotra arheološkog filma 1

U Beogradu večeras počinje jubilarna 20. Međunarodna smotra arheološkog filma.

Organizator i osnivač festivala Narodni muzej u Beogradu, a zemlja počasni gost ove godine je Egipat, koji će se na otvaranju predstaviti sa tri od pet filmova sa kojima učestvuje na Smotri. Sve projekcije se održavaju u Atrijumu Narodnog muzeja, a publika će od danas ponovo u stalnoj postavci moći da vidi i beogradsku mumiju. Tokom trajanja Smotre, najavljeno je i otvaranje izložbe sa foto konkursa Narodnog muzeja „Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti“.

Narodni muzej je, kako se čulo na najavnoj konferenciji za štampu, Smotru arheološkog filma pokrenuo 1998, na ideju današnje direktorke Muzeja Bojane Borić Brešković, a uz pomoć Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, Festivala arheološkog filma u Roveretu i časopisa Živa arheologija (Archeologia Viva).

Ove godine, uz pomoć više ambasada i stranih instituta za kulturu, na Smotri arheološkog filma od 2. do 9. aprila biće prikazana 42 filma iz 12 zemalja, među kojima je i Mađarska koja ove godine prvi put učestvuje na ovom festivalu.

Najviše filmova dolazi iz zemlje domaćina Srbije – 16 ostvarenja, Egipat se predstavlja sa pet filmova, po četiri filma imaju Italija i Španija, tri Ruska Federacija, po dva dolaze iz Grčke, Nemačke i Mađarske, a po jedan iz Ukrajine, Belgije, Škotske i Crne Gore. NJihov sadržaj uglavnom donosi novosti iz sveta arheologije, u vidu reportaža, obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Većina filmova prikazana je na evropskim festivalima arheološkog filma u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji i nemačkom Kilu.

Koordinator Smotre u Beogradu Ivana Minić kaže da se filmovi iz ovogodišnjeg programa odlikuju „visokim naučnim kvalitetom i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, koji omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas“.

Program 20. Smotre arheološkog filma objavljen je na sajtu Narodnog muzeja, cena ulaznica je 200 dinara.

Svečano otvaranje

Prema nezvaničnim najavama, svečanom otvaranju trebalo bi da prisustvuje i egipatski ministar za antkcitetet Kaled El-Elani. Posle tri egipatska filma, na otvaranju biće prikazani i filmovi iz Srbije, Italije i Španije. Zemlja počasni gost 20. Smotre prikazaće film iz 2009. o manastiru svetog Antonija iz 4. veka, koji je u jurisdikciji Koptske crkve, kao i filmove iz 2010. o dva svetski značajna arheološka nalazišta – Abu Simelu sa hramovima iz vremena Ramzesa Drugog i Karnaku. Iz Srbije dolazi film iz 2018. „Borđoš, 7.000 godina kasnije“ o kasnoneolitskom naselju na čijem istraživanju rade Muzej Vojvodine i nemački Univerzitet u Kilu. Iz Italije stiže drugi deo ostvarenja „Rim van Rima“ sa trodimenzionalnom rekonstrukcijom najznačajnijih građevina posle Atine druge po starosti antičke prestonice u Evropi. Iz Španije večeras stiže arheološki filmski omnibus iz 2018. u kome su teme: hram Tutmosa Trećeg, Muzej praistorije u Valensiji i biološka evolucija neandertalskog čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari