U Narodnom pozorištu počele probe „Ribarskih svađa“: Venecijanska komedija o ljubomori, ljubavi, siromaštvu, i ljudima koji u životu nemaju ništa osim svoje časti 1Foto promo Željko Jovanović/ NP u Beogradu/

 

Na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu počele su probe čuvenog dela mletačkog komediografa Karla Osvalda Goldonija (1707- 1793), „Ribarske svađe”, koje je do danas ostalo jedno od najpopularnijih i najizvođenijih u svetu, a u nacionalni teatar se premijerno vraća 23. juna, u režiji Ane Tomović.

Novu inscenaciju Goldonijeve komedije gledaćemo u prevodu Ive Tijardovića, a adaptaciju teksta uradila je rediteljka Tomović, zajedno sa dramturgom Đorđem Kosićem.

„Ribarske svađe“ praizvedene su na Karnevalu u Veneciji 1762. godine, a slavni komediograf, koji je bio i veliki reformator pozorišta, svoje junake je „pronašao“ u obližnjem malom ribarskom mestu.

Na sceni nacionalnog teatra njih će oživeti Branislav Tomašević (Paron Toni), Ivana Šćepanović (Šjora Paškva), Tamara Šustić (Lucijeta), Vučić Perović (Bepo), Jovan Jovanović (Ivanko), Hadži Nenad Maričić (Paron Furte), Zlatija Ivanović (Šjora Libera), Iva Milanović (Uršula), Teodora Dragićević (Keka), Dragan Sekulić (Krište) i Nedim Nezirović (Iže).

U autorskoj ekipi predstave su i Andreja Rondović (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimografkinja), Irena Popović (kompozitorka), Marija Milenković (scenski pokret i koreografija), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vuk Ršumović (pomoćnik reditelja), Ema Pavlović (asistentkinja scenografa) i Ena Krotić (asistentkinja kostimografa).

U Narodnom pozorištu počele probe „Ribarskih svađa“: Venecijanska komedija o ljubomori, ljubavi, siromaštvu, i ljudima koji u životu nemaju ništa osim svoje časti 2
Foto promo Željko Jovanović/ NP u Beogradu/

Kako podseća Ana Tomović, ova komedija karaktera i danas, posle više od dva i po veka od tog događaja, osvaja publiku svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva.

– Svađa koja nastaje trivijalno između dve siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge u malom ribarskom gradiću i obe imaju devojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva sa mora, ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svetu nemaju ništa drugo osim svoju čast. Ova komedija u svakom novom vremenu dobija drugačiji odjek. Danas, 2023. godine, ona ne može a da ne pogleda u oči ekološkoj katastrofi kojoj svedočimo. Gigantski brodovi u službi gigantskih kompanija riju morsko dno grabeći ribu i ostavljajući iza sebe pustoš, a nekontrolisana upotreba plastike dovodi do ogromnog zagađenja obale i mora – kaže rediteljka.

Prema njenim rečima, ta vrsta svesti o svetu u kome sada živimo, ogledaće se u scenskoj realizaciji, pre svega u elementima scenografije ili „konteksta“ gde i kada se ova univerzalna ljubavna komedija dešava.

– U radu sa glumcima želim da ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti a pre svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smeh i radost kod publike. Uprkos ekološkoj katastrofi, ljubav trijumfuje! – ističe Ana Tomović, rediteljka, koja je u nacionalnom teatru režirala predstave „Ronalde, razumi me“ (2009) i „Majka Hrabrost i njena deca“ (2014).

Godlonijevo delo koje ćemo premijerno gledati na kraju ovogodišnje sezone je treća postavka „Ribarskih svađa“ u Narodnom pozorištu u Beogradu: 1973.godine režirao ih je Paolo Mađeli, a pre dve decenije, 2003, inscenaciju je uradio Goran Ruškuc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari