U Nišu će biti održan balkanski festival "Teatar na raskršću" 1Narodno pozorište NIš Foto: V. Torović/Danas

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ biće održan u Nišu od 5. do 12. septembra, najavilo je niško Narodno pozorište, koje je organizator.

U takmičarskom delu biće prikazano šest predstava iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Severne Makedonije i Rumunije.

Selektor festivala je Vlatko Ilić.

Prve takmičarske večeri, 6. septembra, gledaoci će moći da vide predstavu „Hrvatski put ka sreći“, u režiji Bobe Jelačića, a izvođenju ansambla Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Druge takmičarske večeri biće igrana „Gospođica Julija“ Avgusta Strinberga, u režiji Harisa Pašovića. Predstavu su pripremili „Opera“ i Teatar Madlenianum iz Beograda.

Predstava „Anđeo uništenja“ Elfide Jelinek moći će da se vidi treće večeri, 8. septembra. Predstavu u režiji Sabina Mitrekera izvode Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara.

Četvrto Festivalsko veče rezervisano je za predstavu „Orač i smrt“ Johanesa fon Templa, u režiji Silvia Purkareta. Predstavu izvodi Narodno pozorište „Vadul Aleksandru“ iz Jašija, u Rumuniji.

Pete večeri, 10. septembra, pred publiku će izaći ansambl NU Dramskog teatra iz Skoplja, sa predstavom „Maj nejm iz Goran Stefanovski“, koju je režirao Branislav Mićunović.

Poslednje festivalske večeri, 11. septembra, publika će moći da pogleda predstavu „Vitezovi lake male“  Andraša Urbana, koju izvodi Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Festival će, inače, 5. septembra svečano otvoriti predstava Dušana Jovanovića „Oslobođenje Skoplja“, u režiji Gorčina Stojanovića. Rađena je u koprodukciji Narodnih pozorišta iz Niša i Leskovca.

Na zatvaranju festivala biće prikazana „Kraljica diska“ Martena van Hinta, u zajedničkoj režiji Mardžori Boston i van Hinta.

Tada će biti dodeljene i nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačka ostvarenja, kostimografiju i scenografiju, te za originalnu scensku muziku i scenski pokret, kao i specijalna nagrada festivala.

Među priznanjima su i Nagrada okruglog stola kritike i Nagrada žirija novinara.

Narodno pozorište je saopštilo da će festival obilovati bogatim pratećim programom, u okviru kojeg su predviđene tribine, razgovori, predstavljanje umetnika, promocije knjiga ili izložbe.

Sadržaj pratećeg programa biće naknadno objavljen.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari