U slavu Slave 1

U martu 2017. Mstislav Leopoldovič Rostropovič napunio bi 90. godina. Deutsche Grammophon izdao je omaž album ovom genijalnom ruskom violončelisti.

Deset godina nakon smrti, 2007, interesovanje za ovog violončelistu, dirigenta, pijanistu, pasioniranog humanistu i živu lavinu ne prestaje. Čini se da među ljubiteljima violončela i u širokom auditorijumu slušalaca njegovo ime poprima sve veću relevantnost. Rostropovič je dosegao svetsku slavu kao violončelista. Kao ekspresivan solist on je kao niko drugi dosegao akustičku lepotu i poetsku izražajnost do neopisive magije virtuozne lepote. Bio je i ostao najveći violončelista svih vremena. Ovaj sud dele mnogi poznavaoci i ljubitelji muzike. U jednu reč – Rostropovič je čitava jedna galaksija.

Deutsche Grammophon se odlučio da na tri CD-a objavi nekoliko legendarnih Rostropovičevih interpretacija kao što su Dvoržakov koncert za violončelo op.104 ili Rokoko varijacije op.33 Čajkovskog, Sens-Sansov koncert za violončelo, Šopenovu i Bramsovu sonatu za violončelo, kao i dela Šumana, Rahmanjinova, Borodina, Prokofjeva, Paganinija. Reč je o izvođenjima sa Martom Argerič, Rudolfom Serkinom, Berlinskom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom ili dirigentima kao što su Herbert Karajan ili Seži Ozava, da spomenemo samo nekoliko najpoznatijih.
U tom omažu Mstislavu Leopoldoviču, koji je od mila i Slava nazivan, ovaploćuje se ono što bi se kvintesencijom sviranja violončela moglo nazvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari