U Sopotu svečano otvoren 48. "Sofest" 1Foto: Sofest

Filmski festival “Sofest”, 48. po redu, otvoren je večeras u Sopotu uz defile filmskih ekipa, vatromet i muzički program orkestra Big Bend Radio televizije Srbije.

Večeras je, takođe, reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su organizatori. Nagradu mu uručio Ivan Karl koji je rekao da je Đorđević ikona srpske kinematografije.

Festival je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević koji je istakao da je ta gradska opština danas prestonica kulture u Srbiji i mesto na kome se odvija program za dušu svakog čoveka.

On je dodao, saopštili su organizatori, da će za dve godine “Sofest” obeležiti pola veka postojanja kada će se setiti svih onih koji su ugradili delove svog stvaralaštva u bogatu festivalsku istoriju: „Ove godine kroz domaće filmove i ostvarenja iz okruženja pružaju priliku publici da “na jednom mestu sagleda tokove, ali i stranputice, u aktuelnom trenutku srpskog i eksjugoslovenskog filma”.

Svečanom otvaranju prethodio je defile filmskih ekipa u fijakerima, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, prvi film na programu  ovog filmskog festivala je “Šavovi” Miroslava Terzića, a festival će 6. jula zatvoriti “Delirijum Tremens” Gorana Markovića.

Pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, do 6. jula u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari