U susret jubilarnom Festu 1

Jubilarno, 50. izdanje Međunarodnog filmskog festivala (Fest), koji će se pod naslovom “Novi hrabri svet” odvijati od 25. februara do 6. marta, priređuje publici i svojevrsni “uvod” u ovaj događaj – reviju filmova “U susret Festu”, koja počinje večeras u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, u Sali Makavejev.

Program otvara ostvarenje “Krv moje krvi” slavnog italijanskog reditelja Marka Belokija, film o plemkinji iz 17. veka koji je bio u trci za Zlatnog lava na 72. festivalu u Veneciji, a prikazan na 44. Festu 2016. godine. U Sali Makavejev (večeras u 20.30), biće prikazan i film “Beli bog” Kornela Mundruca, mračna slika sveta koja je na Kanskom festivalu 2014. osvojila nagradu u selekciji “Izvestan pogled”, a na 43. Festu je prikazana u glavnom takmičarskom programu.

Kako je najavio umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, program “U susret Festu” obuhvata izbor od jedanaest filmova sineasta čija ćemo najnovija ostvarenja videti na ovogodišnjem Festu.

– Za sve koji su ranije propustili, ovo je podsetnik i izuzetna uvertira stvaralaštva značajnih evropskih i svetskih autora, od Fransoa Ozona i Gaspara Noa, do Ašgara Farhadija. NJihove nove domete gledaćemo uskoro u različitim programima jubilarnog Festa, što će sigurno obradovati naše filmofile – kaže Pantelić za Danas.

Urednik ovog programa, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović ističe da je ideja ovog programa da se podigne pažnja publike uoči predstojećeg jubilarnog izdanja Festa.

– Reč je filmovima koji su prethodnih desetak godina dobijali nagrade na najvećim svetskim festivalima, neki od njih bili su u selekcijama Festa ili drugih naših međunarodnih festivala, a pojedini naslovi bili su prikazivani i u bioskopima. Koliko znam, brojni autori ostvarenja koja će se od večeras prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci, poput Marka Belokija, pozvani su da na ovogodišnjem Festu predstave svoje nove filmove, ali je zbog situacije sa kovidom i dalje neizvesno ko će doći u Beograd – kaže Vujović za Danas.

Do 7. marta, koliko traje ova revija, pred publikom će biti “Klimaks” (2018), psihodelična plesna drama Gaspara Noa, premijerno prikazana u Kanu, nagrađivana ljubavna drama “Mlada i divna” (2013) Fransoa Ozona, sa Šarlotom Rempling u jednoj od glavnih uloga, dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu, “Na telu i duši” Ildiko Enjedi, koga smo gledali na 45. Festu, dirljiva, intimna priča “Moja majka” (2015) Nanija Moretija.

U ovom izboru su i porodična drama “Prošlost” (2013) iranskog oskarovca Ašgara Farhadija (Zlatna palma na 66. Kanu francuskoj glumici Berenis Bežo), nagrađivani “DŽimi P” (2013) Arnoa Deplešana sa Benisiom del Torom u glavnoj ulozi, drama “Hronični” (2015) Mičela Franka, sa Timom Rotom i Sarom Saterlend, fatalna ljubavna priča “Veran čovek”, kojom se poznati francuski glumac Luj Garel 2019. predstavio kao reditelj u glavnom takmičarskom programu 47. Festa, kao i film “Sibil” Žastin Trije, u kojem jednu od glavnih uloga tumači nedavno tragično preminuli glumac Gaspar Ulije.

Revija “U susret Festu” do 25. februara odvijaće se u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke i imaće po dve projekcije dnevno, a od 7. marta u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj ulici.

Ceo program biće repriziran posle završetka jubilarnog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari